OM wil 12 jaar cel voor vader na doden van dochter in Nieuwleusen. 'Hoe kan iemand een kind zo toetakelen?'

„Hoe kan iemand zijn eigen dochter van nog geen 4 maanden oud zo toetakelen?”, vroeg de officier van justitie zich donderdag af. Tegen een 40-jarige vader uit Nieuwleusen eiste ze 12 jaar cel voor het doden van zijn toen 4 maanden oude dochter.

Rechtbank in Zwolle.

Rechtbank in Zwolle. Foto: NDC nieuwsmedia

Op 10 maart 2020 begin van de middag overleed de baby in het ziekenhuis in Groningen in de armen van haar moeder. „De baby is gedurende haar korte leven meerdere malen blootgesteld aan hevig geweld”,, zei de officier van justitie in de rechtbank in Zwolle. De zogeheten hersenbalk, die beide hersenhelften verbindt, was gescheurd. Zwaar letsel dat de deskundige van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) nooit eerder bij een kind heeft gezien. Daarnaast had het kind een hersenbloeding van twee weken oud, waren twaalf ribben en een onderarm gebroken. Wat is er in de uren voor het overlijden dan met het kind gebeurd? Dat wordt niet duidelijk, „maar voor hetzelfde geld heeft hij haar bij haar beentjes gepakt en haar met grote vaart tegen de muur gegooid”, aldus de officier.

Moeder wijzigt verhaal, vader ontkent

Beide ouders vertelden aanvankelijk dat moeder (38) die nacht met het kind op de overloop was gevallen. Maar het ernstige hersenletsel past niet bij dat verhaal. Daarna wijzigde de moeder haar verhaal: ze kwam die nacht thuis van haar werk, ontdekte dat het mis was met haar dochter en belde de huisartsenpost. Vlak daarvoor bedreigde haar man (40) haar te doden als ze niet meeging in het verhaal van de val van de trap. Een verhaal dat hij ten stelligste ontkent.
De moeder wordt nu alleen nog verdacht van het onthouden van zorg aan haar in hulpeloze toestand verkerende dochter. Want in plaats van direct hulp in te schakelen, zocht ze eerst ruim een halfuur op haar telefoon om informatie. En ze loog tegen de huisarts die daardoor geen noodzaak zag een ambulance te sturen.

Het duo wordt ook verweten dat ze bewijsmateriaal achterhield en het politieonderzoek frustreerde. Op aangeven van de vrouw verstopte de man een trui die hij mogelijk aan had in de nacht dat de baby overleed. Toen de politie die trui vond, zaten er bloedresten op van het meisje.

Te veel vragen

De advocaat van de vader bepleitte vrijspraak. Hij meende dat de verklaringen van de moeder van het kind te veel vragen opriep. De moeder wijzigde haar verhaal „en van de ene op de andere dag is ineens mijn cliënt degene die het kind wat heeft aangedaan”, zei raadsman Umut Yildirim. „Ze zou ook al op 1 januari dat jaar met haar kind in haar hand zijn gevallen. Zij slaat haar zoontje en schreeuwt veel. Ze raakte gefrustreerd als haar baby haar fopspeen niet inhield. Bovendien ligt er geen bewijs dat hij de dood van het kind heeft veroorzaakt”, zei hij. De vader zelf zei dat hij op bed lag toen zijn vrouw met het kind de slaapkamer binnenkwam. Ze zei dat er wat mis was. Wat er dan is gebeurd, weet hij ook niet.

De zaak tegen B. is donderdagochtend aangehouden en wordt mogelijk op 1 juli vervolgd. De rechtbank doet later in beide zaken tegelijk uitspraak.