'3500 bezoekers is het maximum'. Oktoberfest in Alteveer ging bijna weer niet door, maar is nu al haast uitverkocht

Het Oktoberfest in Alteveer mag weer los op zaterdag 9 oktober. Foto: André Weima

Het was even billen knijpen, maar het groene licht dat vanuit de gemeente De Wolden werd gegeven voor het grootste Oktoberfest van Noord-Nederland, werd met gejuich begroet. Dat betekent dat er zaterdag 9 oktober weer 3.500 uitzinnige feestgangers zijn te verwachten in de feesttent in Alteveer.

„We hebben inderdaad wel even in de rats gezeten, we kregen vrij laat toestemming van de gemeente om het te mogen organiseren”, zegt Johan Sok, die deze monsterklus samen met Arjan Venemann met veel plezier en passie doet. „De gemeente wilde eerst dat iedereen om twaalf uur middernacht van het terrein af zou zijn, maar dat was niet helemaal volgens de landelijke regels. De tap moet om twaalf uur dicht.”

Het Oktoberfest van Alteveer is door de jaren heen gegroeid qua omvang en goede naam. „De voorverkoop loopt hartstikke goed, ik schat in dat we zaterdag compleet uitverkocht zijn. We hebben nu al 80 procent van de tickets verkocht”, zegt Sok op vrijdagmorgen, ruim een week voor het feest.

Binnen met coronapas

De organisatie houdt zich aan alle coronaregels, dat betekent dus dat bezoekers alleen met de welbekende coronapas (QR-code: gevaccineerd of recent negatief getest) naar binnen kunnen. Eenmaal binnen is er ruimte genoeg, maar dat was in 2019 ook al zo, toen het Oktoberfest voor de laatste keer werd gehouden. „We hebben een tent met een capaciteit van 8.000 bezoekers. We zouden eigenlijk 75 procent van dat aantal mogen verwelkomen, maar voor ons is 3.500 het maximum.”

De grote tent staat inmiddels, op zaterdag is begonnen met de inrichting van het terrein en de grote tent. Dat werk gaat de hele week door. In totaal zijn zeker vijftig vrijwilligers actief om van het Oktoberfest weer een doorslaand succes te maken. „Het draaiboek lag er natuurlijk al, de beveiliging is geregeld en we zijn er klaar voor”, laat Johan Sok weten. „We hebben alleen het middagprogramma moeten schrappen. Dat was het G-Oktoberfest voor mensen met een beperking, omdat de mensen die daar normaal op af komen, toch tot een kwetsbare groep behoren. Een aantal is niet gevaccineerd vanwege medische redenen, anderen zijn toch wat huiverig om te gaan. We hebben een onderzoekje gedaan onder de instellingen en hebben tot afgelasting besloten.”

Maag goed gevuld

Omdat het festijn om middernacht afgelopen moet zijn, wordt dit jaar al begonnen om 18.00 uur. „DJ Douwe begint dan al te spelen om de stemming erin te krijgen. Vanaf zes uur kunnen de bezoekers al wat eten op ons terrein, dan hebben ze de maag goed gevuld voordat ze de tent ingaan”, lacht Sok. Daarna komen alle artiesten een voor een op de bühne. Het zijn dezelfde namen die een jaar eerder graag hadden willen opdraven. Om 19.30 en 21.45 uur is dat Party Kryner, om 20.15 en 22.15 uur Wahnsinn en tussendoor en aan het eind DJ Douwe.

Info en tickets: www.oktoberfestalteveer.nl

Nieuws

menu