Omwonenden brandweerkazerne Havelte zijn tegen nieuwe 5G-zendmast dichtbij hun huizen

De brandweerkazerne in Havelte met aan de voorkant de huidige sirenemast. Foto: Google Maps

Omwonenden van de brandweerkazerne in Havelte zijn niet blij met de plannen voor een nieuwe sirenemast binnen een straal van 50 meter afstand van hun woningen.

Het dichtstbijzijnde slaapkamerraam bevindt zich op 18 meter afstand en de sirenemast wordt tevens een 5G-zendmast voor Vodafone. Het gevoel van veiligheid en welzijn van de bewoners lijdt hieronder, schrijven ze in een brief aan de gemeente.

De bezwaren van de omwonenden kwamen dinsdagavond aan de orde tijdens de politieke avond toen Gemeentebelangen en Progressief Westerveld er vragen over stelden. Hoe gaat de gemeente om met deze bezwaren, vroeg Gemeentebelangen zich af. Progressief Westerveld valt vooral over het punt dat de bewoners pas in een laat stadium geïnformeerd werden en alleen vragen mochten stellen. De vragen worden schriftelijk beantwoord want verantwoordelijk wethouder Klaas Smidt was dinsdagavond door ziekte afwezig.

Het plan

Waar gaat het om? De huidige sirenemast wordt verplaatst en herontwikkeld. Er komt een nieuwe telecomzendmast die 7 meter hoger is dan de huidige sirenemast, met drie antennes van 2,5 meter lengte en helemaal bovenin is plaats voor de sirene van het landelijk waarschuwingssysteem. Deze mast wordt, gezien vanaf de N353, achter de brandweerkazerne geplaatst, op geringe afstand van woningen aan de Molenweg, Helomaweg en Veldkamp. De omwonenden kregen onlangs een brief van het consultancybureau Oxperts Antenna Sites over deze plannen.

5G

Vodafone heeft in juli 2020 een licentie voor 5G aangekocht en moet voor juli 2022 een bepaalde dekkingsgraad hebben voor 5G buitenshuis in het gebied Havelte om boetes te voorkomen. Dat is volgens de omwonenden ook de reden voor de nieuwe mast. Een nieuwe zendmast plaatsen duurt te lang en door deze zendmast te combineren met een sirenemast, die vergunningsvrij gebouwd kan worden, wordt tijd bespaard, doen de Havelters in de brief uit de doeken. Bovendien hoeft er zo minder rekening met omwonenden gehouden te worden, schrijven ze.

Een plan om de mast direct naast de brandweerkazerne te plaatsen is afgewezen door de welstandscommissie. De nieuwe locatie, zo vlak bij hun woningen, vinden de omwonenden op hun beurt geen goede plek. Ze vragen de gemeente Westerveld niet halsoverkop mee te gaan met deze aanvraag om te zorgen dat Vodafone haar vergunningsplicht veilig kan stellen.

Nieuws

Meest gelezen