Kerken blijven anderhalve meter afstand hanteren. 'Al met al keken er meer mensen de dienst online, dan er normaal gelovigen in de kerk zaten'

Veel coronaregels vervallen, maar eentje blijft er fier overeind, ook in de kerken: de anderhalve meter. Dat betekent dat veel bedehuizen meer bezoekers mogen herbergen, mits met de voorgeschreven afstand.

In de Kleine Kerk in Steenwijk kwamen de bezoekers al op basis van anderhalve meter samen.

In de Kleine Kerk in Steenwijk kwamen de bezoekers al op basis van anderhalve meter samen. Foto: Streekredactie / Eelco Kuiken

Voor elk kerkgebouw moet de capaciteit worden vastgesteld in een anderhalvemeteropstelling. In veel kleinere bedehuizen gebeurde dat al. Zingen mocht al in de meeste protestantse kerken. Bij de katholieken mag dat voorlopig overigens nog steeds niet. „Hoewel de situatie verbetert, is de pandemie nog niet ten einde en zorgvuldig met elkaar omgaan ook in tijden van versoepeling, blijft belangrijk”, laat de katholieke kerk weten.

„We houden ons als kerk strikt aan de richtlijnen”, zegt de voorzitter van de kerkenraad van de Protestantse Gemeente Steenwijk, Peter van der Terp. „Normaal gesproken passen er 800 mensen in de Grote Kerk. De laatste maanden was de richtlijn 10 procent daarvan, tachtig dus. Dat wordt nu losgelaten. Op basis van de anderhalve meter kunnen er honderden mensen in de kerk. Of dat ook gebeurt, is de vraag. Mensen zijn toch wat beducht voor grote groepen. Ik moet nog zien of het allemaal voorbij is.”

Vrijheid van godsdienst

Nederland kent de vrijheid van godsdienst en dat betekent dat de overheid niet mag ingrijpen als kerken zich niet aan de richtlijnen houden. Daar was veel over te doen het afgelopen jaar. De meeste geloofsgemeenschappen volgden de adviezen strikt op, zo ook Steenwijk. „Het helpt de kerk niet als er maximaal gebruik wordt gemaakt van de vrijheid die wij hebben. Wij volgen de spelregels. We staan niet buiten de maatschappij.”

Volgens Van der Terp bereikte de dominee in coronatijd meer mensen dan daarvoor. „Wij zonden alle diensten voor de crisis al online uit. Dus we hoefden dat niet in te voeren. Al met al keken er meer mensen, dan er normaal gelovigen in de kerk zaten. We blijven dat dan ook doen. Je kunt echt spreken van een tijd voor en een tijd na corona.”

Andere situatie in Staphorst

Een van de kerken die in het begin van de pandemie een slechte pers scoorde, was de Grote Kerk in Staphorst. De kerk bleef open voor een paar honderd bezoekers. Toch volgde de Hersteld hervormde gemeente in Staphorst strikt de regels van anderhalve meter en later zelfs drie meter. Dat kon ook want het gebouw is zo groot als een sporthal. De kerkenraad ontving doodsbedreigingen. Corona zou zich dankzij de kerken nog verder en sneller verspreiden

De coronacijfers in Staphorst zijn al sinds het begin van de pandemie slecht. „Er zijn inderdaad veel besmettingen in ons dorp, maar naar mijn weten kon er niet eentje herleid worden naar onze kerk. Daar zijn we dankbaar voor. We hanteerden ook grote afstanden tussen de gezinnen. We hebben het in onze ogen goed gedaan, ook in die tijd die we zo onder het vergrootglas lagen. We staan nog steeds achter onze keuzes”, zegt de secretaris van de kerkenraad van de Grote Kerk in Staphorst, Albert Bouwman. „Het was allemaal erg onbekend begin vorig jaar. Toen dat wel zo was, hebben we enorm afgeschaald.”

Anderhalve meter afstand

Ook de Grote Kerk in Staphorst kan nu meer mensen toelaten. Het was 10 procent van 2500, dat is vanaf zondag alles op anderhalve meter. Hoeveel dat er precies zijn, is niet duidelijk, maar veel meer dan 250. „Mensen blijven gericht uitgenodigd worden en ze moeten zich met een formulier registreren. De routes in de kerk blijven ook bestaan.”

Zorgen zijn wel bij Bouwman. „Ik heb de indruk dat sommige jongeren zijn afgehaakt. Thuisblijven is ook wel makkelijk. Als alles weer mag, is het maar de vraag of ze terugkomen.”