Ondernemer Alfred Schoenmaker uit Diever stort zich helemaal op Drentse politiek. 'Woensdagavond dacht ik: het zal toch niet...'

Alfred Schoenmaker belandde in de politiek toen hij streed voor een dorpshuis in Diever. Foto: Rens Hooyenga
Het was woensdag en donderdag peentjes zweten voor de 53-jarige Alfred Schoenmaker. De BBB veroverde met een enorme overmacht het Drents Parlement. Zou zijn kleine partij Sterk Lokaal dit wel overleven? Groot was zijn opluchting toen de partij haar ene zetel bleek te behouden.
Meer doen voor maatschappij
„Ik dacht: het zal toch niet...”, blikt Schoenmaker terug. „Mijn vrouw Simone en ik hebben besloten ons bedrijf Retrospect Boekproducties te verkopen. Binnenkort is de overdracht. Ik wil meer doen voor de maatschappij en Sterk Lokaal sterker maken. Gelukkig kan ik nu door met mijn zetel.”
De dreigende verdwijning van een dorpshuis annex sportvoorziening in Diever deed Schoenmaker in de politiek belanden. Samen met dorpsgenoten zette hij de schouders eronder om dit te behouden. Dit ging bepaald niet zonder slag of stoot. Maar in 2018, vlak voor de raadsverkiezingen, besloot de gemeenteraad van Westerveld dat er een nieuwe accommodatie in Diever zou komen. Vervolgens trad Schoenmaker voor Duurzaam Sterk Westerveld (DSW) toe tot de raad.
„Ik wil me sterk maken voor de leefbaarheid van het platteland”, zegt Schoenmaker. In 2019 belandde hij in de eenmansfractie van Provinciale Staten, het Drents Parlement, voor Sterk Lokaal, een samenwerkingsverband van lokale partijen als DSW. Dat was min of meer per ongeluk, er was uitval van andere kandidaten en er was een mislukte samenwerking met Frank Duut, die voor 50Plus in de staten was gekomen, maar daar uitstapte.
Bescheiden
„Ik heb me de eerste jaren bescheiden opgesteld”, vertelt Schoenmaker. „Ik kende de provinciale politiek niet zo goed. Maar nu ik dit vier jaar gedaan heb, en Sterk Lokaal mij lijsttrekker maakte, wil ik de partij verder uitbouwen en versterken. Ik heb nu de kennis om een aantal zaken goed aan te pakken.”
Want op zichzelf moet er een flinke potentie zijn voor Sterk Lokaal. In alle Drentse gemeenten is een lokale partij, zoals Gemeentebelangen of Leefbaar, de grootste. Soms met overmacht. Hoe kan het dan dat Sterk Lokaal niet verder komt dan 1 provinciale zetel?
Waar lokale partijen het bij de raadsverkiezingen kunnen hebben van mensen die binnen de gemeente bekend zijn, mist Sterk Lokaal de invloed van een landelijk bekend persoon, zegt Schoenmaker. „Caroline van der Plas zat de afgelopen maanden in alle talkshows”, stelt hij. „En qua standpunten is er best overlap met Sterk Lokaal.”
Beschermde status wolf
Schoenmaker voegt er aan toe dat hij wel genuanceerd wil blijven. „Neem de kwestie van de wolf. We merken er hier alles van wat voor schade die aanricht. Ik baal er ook van dat minister Christianne van der Wal heeft gezegd dat ze er niks aan gaat doen. Maar je moet ook de Europese regels voor ogen houden op basis waarvan de wolf sterk beschermd is. Je kunt dus niet zomaar op het dier gaan jagen, maar je moet lobbyen voor een lagere beschermde status, zoals gedeputeerde Henk Jumelet doet.”
Woningbouw is een heet hangijzer in Drenthe. In veel dorpen krijgen jongeren geen poot aan de grond omdat de huizen te duur zijn. Nieuwbouw kan soelaas bieden. „De provincie gaat er echter vaak voor liggen als gemeenten aan de rand van de dorpen woningen willen bouwen. Wij vinden dat dit minder streng moet.”
Is hij niet bang voor het verschijnsel ‘witte schimmel’, dat wil zeggen ontsierende nieuwbouwpuisten aan de mooie authentieke dorpen? „Nee”, zegt Schoenmaker. „Je kunt die nieuwbouw best goed inpassen in het landschap. Voor de leefbaarheid is het zo belangrijk dat onze jonge mensen hier kunnen blijven wonen.”