Henri Kok en Klaas Dons zijn trots op hun escaperoom. Ontsnappen uit mistig en mysterieus Station Staphorst was nog nooit zo moeilijk

Sinds kameraden Henri Kok (31) en Klaas Dons (33) een escaperoom bouwden nabij het spoor in Staphorst, is ontsnappen uit het Overijsselse dorp een opgave. In het nieuwe mysterieuze pand vol met puzzels moeten durfallen zien te ontkomen.

Hier moeten bezoekers codes kraken en puzzels oplossen om het station te redden.

Hier moeten bezoekers codes kraken en puzzels oplossen om het station te redden. Foto: Streekredactie / Eelco Kuiken

De twee kameraden gingen in het verleden regelmatig naar escaperooms in de regio. Op een avond aan de bar zeiden ze tegen elkaar: dat kunnen wij zelf ook en beter. Toevallig was een schuur naast horecabedrijf Spoorzicht beschikbaar, waarna een enorme operatie begon om Escape Room Station Staphorst te bouwen.

De klus is geklaard en het resultaat maakt de initiatiefnemers blij. Kosten noch moeite zijn gespaard om het pand in een mistige stationsomgeving om te toveren, compleet met wachtkamers, balies en klokken. Erik Schra maakte alles levensecht. „De eerste groepen dwaalden al door het gebouw. Ze hadden een klein uur nodig om alle codes te kraken en de puzzels op te lossen”, zegt Klaas Dons.

Eén worden met het verhaal

Kok werkt bij een bedrijf dat groot is geworden in de infrastructuur, Dons heeft een eigen software-ontwikkelbedrijf. Hij zorgde ervoor dat alles volautomatisch gaat. Drukpunten en sensoren registreren alles, waarna er acties volgen. „Het is de bedoeling dat je één wordt met het verhaal dat wij de gasten voorschotelen, waarna je aan de slag gaat”, zegt Dons. Het duo liet zelfs een kleine film maken om hun gasten in de stemming te krijgen. Vanuit een controlekamer houdt het tweetal spelers in de gaten. Ingrijpen kan altijd.

Dat verhaal is dat architect Karel van Brederode een nieuw stationsgebouw ontwerpt in Staphorst. Dat is historisch juist. Karel Hendrik van Brederode (1827 -1897) was een ingenieur, die bekend is als architect van een groot aantal treinstations in Nederland in de periode 1860-1890. Ook het stationsgebouw in Staphorst, dat in 1970 werd gesloopt, was van zijn hand. Het was een prachtig pand, gebouwd in 1867. In 1935 werd het gesloten voor passagiers.

Station redden van vernietiging

De kranten schrijven over het prachtige pand in Staphorst, zonder echter de naam van de architect te noemen. Hij, gespeeld door Klaas Troost, ontsteekt in grote woede. Hij neemt de trein om het nieuwe station te vernietigen. In een kolkende locomotief dendert hij op Staphorst af. De deelnemers moeten binnen zestig minuten allerlei codes kraken en puzzels oplossen om het stationsgebouw van een gewisse vernietiging te redden. Als het lukt gaat het sein op rood en komt alles goed. Falen de deelnemers, dan is de vernietiging daar.

Groepen tot maximaal 7 personen zijn welkom om de mysteries op te lossen. Escape Room Station Staphorst is op vrijdag en zaterdag vanaf 16.00 uur open en op zaterdag vanaf 13.00 uur. Horecabedrijf Spoorzicht draagt zorg voor de catering als dat nodig is.