Ook op filterscholen in Staphorst zijn coronabesmettingen (al valt het wel mee)

Aircleaners in de klassen.

Aircleaners in de klassen. Foto: Wilbert Bijzitter

Op de basisscholen in Staphorst waar tientallen luchtreinigingsapparaten staan, zijn toch coronabesmettingen, al valt het mee.

De nieuwe, veel besmettelijker coronavariant zorgt ook op Staphorster basisscholen voor besmettingen van leerlingen. Ook scholen die een luchtreinigingsfilter in de klas hebben staan, hebben te maken met besmette leerlingen en personeel.

Dat blijkt uit een rondgang langs de scholen. Eind vorig jaar, toen Staphorst coronabrandhaard was, plaatsten scholen in samenwerking met de gemeente en het Staphorster bedrijf PlasmaMade luchtreininingsfilters die fijnstof en aerosolen vernietigen, in alle klassen. De proef duurde een maand. Na vier weken waren er nauwelijks besmettingen. Dat ging toen om de Delta-variant. De regering zet deze proef in Staphorst nu voort en stelt 150.000 euro beschikbaar om het ‘Wonder van Staphorst’ te onderzoeken.

Drie is naar huis

De nieuwe, zeer besmettelijke Omikron-variant waart nu door scholen in Nederland. Als er tenminste drie kinderen besmet zijn, moet de klas naar huis. Hoe doen de scholen het waar filters in de klassen staan in vergelijking met de scholen waar ze niet staan?

Jan Kuijers, directeur van de Koning-Willem-Alexanderschool in Staphorst, waar in alle klassen filters staan, heeft drie besmette leerlingen. De Harmen Doornveldschool, die ook vol staat met apparaten telt twee besmettingen. „Maar die hebben te maken met besmette ouders”, zegt directeur Bart Hoeve. Het beeld is op deze ander scholen met filters is hetzelfde. Er zijn besmettingen al valt het aantal mee.

„Ik denk nog steeds dat de filters heel goed werken”, zegt Hoeve. Hij wordt gesterkt in zijn opvatting door het feit dat er vorige week door een medewerker van de arbodienst op zijn school een risico-analyse werd uitgevoerd. „De lucht werd gemeten in de gang en in de klassen met de reinigers. In de gang met de deuren open mat hij twee keer zoveel fijnstof als in de lokalen. Dat vond ik opmerkelijk.”

Druppeltje

De Willem de Zwijgerschool, die ook vol staat met reinigers moest vorige week toch een klas naar huis sturen. Er waren drie kinderen besmet en dan moet iedereen naar huis. „Drie kinderen is niet veel, maar het geeft wel aan dat deze machines de besmettingen niet naar nul brengen. Ze vernietigen de aerosolen in de lucht, maar als zo’n druppeltje eerst jou bereikt en dan de luchtreiniger, word je toch besmet”, zegt de directeur van deze school.

Niels Strolenberg van onderwijsgroep Promes met scholen in Meppel en Staphorst telt in Meppel 35 procent meer besmettingen op zijn scholen. Daar staan geen luchtreinigers.

Op zijn scholen in Staphorst, OBS De Berkenhorst en de Iekmulder, zijn er volgens Strolenberg nauwelijks besmettingen en zitten er geen klassen thuis. Daar staan echter géén machines. „Ik heb er geen verklaring voor. Wellicht liften we mee met de andere scholen, waar de apparaten wel staan. Ik weet het niet. Daarom ben ik blij dat de proef in Staphorst van overheidswege wordt voortgezet.”

Basisschool De Triangel in Rouveen heeft twee filters in de grootste groepen. Daar gaat het goed, toch waren er vorige week vijf besmette leerkrachten, waardoor groep 6 geen meester had en thuis moest blijven.

Op 8 februari komen de eerste, voorzichtige resultaten beschikbaar van de afgelopen periode dat de filters op scholen stonden.