Oosteinde spint garen bij oudijzer, verenigingen profiteren van lucratieve handel

De verenigingen in Oosteinde spinnen flink garen bij de tweemaandelijkse inzameling van oudijzer en elektrische apparaten. „Het is een lucratieve business”, weet voorzitter Edwin Weide van de Belangenvereniging Oosteinde. „Alle verenigingen met goede ideeën kunnen bij ons aankloppen, mits ze de plannen de gemeenschap ten goede komen.”

De container voor oud ijzer ging zaterdag niet helemaal vol, maar er werd weer van alles gebracht.

De container voor oud ijzer ging zaterdag niet helemaal vol, maar er werd weer van alles gebracht. Foto: Artizzl Media / Peter Nefkens

Weide noemt liever geen bedragen, maar een bedrag met drie nullen wordt sowieso gehaald op jaarbasis. „Oudijzer en elektrische apparaten brengen aardig wat geld op, veel meer dan oudpapier. Die prijs is ingezakt, terwijl grondstoffen juist duurder zijn geworden”, weet Weide. Als extra service naar de inbrengers kan ook witgoed, als koelkasten en wasmachines, worden gebracht. „Vorig jaar november en in februari werden er wel tachtig koelkasten en diepvriezers ingezameld, niet normaal. Dat kost ons wel geld, levert dus alleen maar een praatje met de mensen op”, lacht Weide. Maar met dat oude witgoed, komt ook spul mee dat wél euro’s oplevert.

Minder druk in vakantietijd

Zaterdagochtend bleek dat de inwoners van Oosteinde en omgeving zelfs in vakantietijd nog wel weten waar ze hun oudijzer en elektrische apparaten kwijt kunnen. Behalve dat ze zelf met auto’s, aanhangers, busjes, tractoren en zelfs op de fiets naar het terrein van schilder Ensing komen, wordt door de organisatie ook een rondje door de omgeving gemaakt om spullen op te halen bij mensen die het niet kunnen brengen. „Er zijn oudere mensen waar we om de twee maanden komen, die sparen ook wat op om even een praatje te kunnen maken”, zegt Weide. De opruimactie heeft dus ook een sociale functie.

De intrede van de coronacrisis vorig jaar was ook voelbaar bij de vrijwilligers die de oude spullen inzamelen: het werd alleen maar drukker, want mensen sloegen massaal aan het opruimen. „Er werden ineens heel veel ouderwetse dikke televisies gebracht, mensen stapten over naar de platte beeldbuis. En Oosteinde moet nu ook zo’n beetje stofzuigervrij zijn.”

Koffiezetapparaten

Ook koffiezetapparaten zijn nauwelijks aan te slepen. De vrijwilligers zijn het erover eens dat veel elektrische apparaten niet meer de kwaliteit hebben van eerder, toen een fornuis gerust tientallen jaren meeging. „En de inwoners ontdekken dat ze apparatuur beter kunnen inleveren, in plaats van het in de grijze container te doen. Daar moet je in De Wolden per beurt meer dan 8 euro voor betalen.” Een ritje naar Zuidwolde vormt ook een hindernis.

Toen vorig jaar bekend werd via een consumentenprogramma op televisie dat het gebruik van teflon pannen niet goed is voor de gezondheid, merkten ze dat in Oosteinde ook. Ineens zijn er tegen de tachtig pannen ingeleverd.

De gemeenschap in Oosteinde profiteert al vier jaar volop mee, en dan te bedenken dat het bij een eenmalige actie zou blijven. „Het is toen begonnen met de actie voor het kunstgrasspeelveld, maar er bleek enorm veel vraag naar de inzameling. Er kwam al snel een paar duizend euro binnen, mooi voor de gemeenschap”, constateert voorzitter Weide, die zelf ook steevast de handen uit de mouwen steekt. Van voetbaldoeltjes op De Horsten, speelattributen en de huur van springkussens bij het laatste feestweekend voor de jeugd tot de aanschaf van een kunstkerstboom voor de Vrouwen van Nu. Er komt van alles voorbij. Of de ideeën een keer op zijn in het dorp? „Zou kunnen, maar ze verzinnen hier steeds wel weer wat nieuws”, is de ervaring van Edwin Weide.