Op weg naar 'feelgood-natuur' in het Holtingerveld. 'Ben ervan overtuigd dat er een goede oplossing ligt waar iedereen mee kan leven'

Wandelen tussen korenbloemen, margrieten en orchideeën, terwijl vlinders om je heen fladderen en patrijzen rondscharrelen. Hans Dekker, ecoloog bij de provincie Drenthe, heeft een duidelijk wensbeeld voor ogen voor de herinrichting van 37 hectare natuurgebied achter de schaapskooi op het Holtingerveld. „Het moet feelgood-natuur worden”, zegt hij. De plannen zijn in de maak, in de winter wordt naar verwachting gestart met de werkzaamheden.

Deze akkers langs de startbaan op het Holtingerveld worden natuurlijker.

Deze akkers langs de startbaan op het Holtingerveld worden natuurlijker. Foto: Martijn Bijzitter

Die werkzaamheden moet je niet te groot zien, volgens Hans Dekker. „Vaak maken we natuur in gebieden waar kraak noch smaak aan is, maar dit is al mooie natuur.” Een andere reden voor terughoudendheid die misschien nog wel belangrijker is: er liggen nog tal van bommen in de grond. „Een schop in de grond steken is gevaarlijk.” Daarnaast is het gebied, juist door de oorlogsgeschiedenis, van cultuur-historisch belang. „Er vinden dus geen aardverschuivingen plaats. Op basis van wat er nu is kun je met je beheer al heel veel doen. Er ligt keileem in de bodem en dit trekt mooie insecten en planten aan.”

Vliegveld en landbouw

Nieuws

Meest gelezen

menu