De politie sloot de volgende dag de Weemstraat, de Tromp Meestersstraat en een deel van de Burgemeester Goeman Borgesiusstraat af voor onderzoek.

Openbaar Ministerie wil man cel in voor aanval met mes in Steenwijk

De politie sloot de volgende dag de Weemstraat, de Tromp Meestersstraat en een deel van de Burgemeester Goeman Borgesiusstraat af voor onderzoek. Foto Fotopersbureau Steenwyck

Een man uit Sint Jansklooster moet wat het Openbaar Ministerie betreft voor 3 jaar de cel in. Hij sloeg met een groot kapmes in Steenwijk in op een goede vriend die daarna drie dagen in een ziekenhuis moest bijkomen.

De machete kwam zo hard neer op de elleboog van de man die zijn hoofd en hals beschermde, dat het bot brak. En door met een dergelijk groot kapmes in te slaan richting dergelijk vitale delen van het lichaam, nam de 21-jarige D.S. uit Sint-Jansklooster het mogelijke overlijden van het slachtoffer op de koop toe, zei de officier van justitie dinsdag in de rechtbank in Zwolle.

De 21-jarige verdachte uit Sint Jansklooster had op 9 november vorig jaar een gezellige avond met vrienden in Steenwijk. Het latere slachtoffer mocht opeens niet komen. Toen hij toch naar de woning kwam, zag hij hoe gezellig het binnen was. Zijn beste vriend toonde zich op dat moment uitdagend voor het raam van de woonkamer, met ontbloot bovenlijf, zijn spierballen tonend. Via whatsapp hadden beide heren elkaar al zitten uitdagen. ,,We komen elkaar nog wel een keer tegen op straat en dan belandt een van ons onder de grond’‘, schreef S.

Mes in Wolvega verstopt

Het slachtoffer trapte daarop witheet de voordeur in en raasde naar boven. Bovenaan de trap ving de verdachte met een groot kapmes in de hand de man op. S. ontvluchtte na het incident de woning. Hij liet het mes, naar eigen zeggen ooit in Zwolle gekocht, in een tuin in Wolvega verstoppen, en schuilde zelf op de zolder van een vriend tot de politie hem naar beneden riep.

Maar hakte hij bewust op de man in, richting diens hoofd en hals zoals de officier van justitie denkt? Of botsten de twee tegen elkaar in de hal waarbij het slachtoffer ‘in het mes viel’? Een forensisch arts stelde op basis van het letsel welke van deze twee mogelijkheden het meest waarschijnlijk is. De arts kwam uit op het met kracht inhakken op het slachtoffer. ,,Alleen dan breek je een elleboog.’‘ Het paste precies in het verhaal van de officier van justitie. Ook meldden getuigen dat S. volledig door het lint ging. Met ontbloot bovenlijf stond hij na de aanval nog een tijdje te zwaaien met het mes.

Dreigend

Het was het latere slachtoffer die de woning binnen stormde, benadrukte advocaat Daniël Pluijmakers. ,,Dat was niet om een kopje koffie te drinken. Dat was dreigend en dat is belangrijk om vast te stellen wat erna zou gebeuren.’‘ Zonder die actie van de aangever, had S. hier vandaag niet gezeten, aldus de advocaat. Hij acht het scenario dat het slachtoffer tegen het mes aan botste, nog altijd geloofwaardig. Van een poging doodslag was volgens de advocaat geen sprake.

De uitspraak volgt op 18 mei.