Organisatie wil weer fysieke editie van Ouderendag in De Wolden

De organisatie van de Ouderendag De Wolden zit ook nu niet stil. Nadat de editie van vorig jaar met dank aan corona digitaal plaatsvond met fraaie opnames van DNOmedia, staat er dit jaar weer een fysieke dag gepland.

Beeld van de Ouderendag De Wolden van 2019 met leuke spelletjes.

Beeld van de Ouderendag De Wolden van 2019 met leuke spelletjes. Foto: Artizzl Media / Peter Nefkens

Als datum is zaterdag 2 oktober geprikt, plaats van handeling wordt dorpshuis De Buddingehof in Ruinerwold met een maximum van tweehonderd bezoekers.

„Ja, we zijn natuurlijk heel blij dat we de mensen weer wat kunnen bieden”, zegt voorzitter Jannie Schuring, die namens Welzijn De Wolden in de organisatie zit. „Veel ouderen hebben verplicht een flinke periode achter de geraniums moeten zitten, die willen elkaar wel weer eens ontmoeten.”

De Ouderendag vindt overigens alleen in de middag plaats. In De Buddingehof zal weer een flink aantal standhouders aanwezig zijn. „Maar wat we nu niet meer doen, is er een zorgmarkt van maken. We zijn hier nog mee bezig en aanmelden kan nog.” De dag wordt ijs en weder dienende ook bezocht door Commissaris van de Koning Jetta Klijnsma. „Vorig jaar hebben we haar gefilmd en beloofde ze te zullen komen als het weer fysiek door zou gaan. We hebben dus direct maar even gebeld met haar secretariaat”, lacht Schuring.

Lachers op zijn hand

Er komen meer gasten voor optredens. Marga Kool vertelt een verhaal, herder José Legierse vertelt over het schaapherderschap en tonprater Koop Drost uit Zuidwolde hoopt de lachers op zijn hand te krijgen. Er is ook aandacht voor Anne Frank, in relatie tot de herbouwde Barak Linde, die nu bij Museum De Wemme staat. De Reestlandhoeve in Balkbrug heeft niet alleen een wijngaard, maar biedt ook dagbesteding aan en komt daar informatie over geven. Notaris Henk Enting van Lexis komt en er wordt voor livemuziek gezorgd. Wethouder Egbert van Dijk krijgt ook een rol toebedeeld in dit programma.

„Onze doelstelling is vooral en nog steeds het ontmoeten en het geven van informatie. Het blijft voor veel mensen een dagje uit”, weet Schuring. Ook dit jaar is een rol weggelegd voor DNOmedia, want er worden niet alleen opnames van de dag zelf gemaakt, dat gebeurt ook al in de periode daarvoor. De beelden worden op de middag in Ruinerwold vertoond.

Run op toegangsbewijzen

De ouderen die de middag (13.00-17.00 uur) willen bezoeken, moeten zich wel van tevoren aanmelden. Dat kan pas begin september, de organisatie wil voorkomen dat er nu al een run op de toegangsbewijzen ontstaat. De organisatie is ook nu weer in handen van de zorginstellingen die actief zijn in De Wolden, Welzijn De Wolden en de afgevaardigden van de ouderenbonden. De gemeente De Wolden verleent ook weer (financiële) steun.