'Overal Drentse vlaggen, maar verder weinig te vinden.' Mart Pouwels (26) en Eelke van Eijck uit Zuidwolde beginnen promotiebedrijf voor Drenthe, met slippers

Laatst stonden ze op de markt in Zuidlaren. Komt er ineens een hele vriendenclub langs om slippers met de Drentse vlag te kopen. Het zijn succesmomenten voor Mart Pouwels (26) en Eelke van Eijck (34) uit Zuidwolde. Samen hebben ze Ons Drenthe opgericht. Bedoeld om de Drent mogelijkheden te geven de trots op hun provincie uit te dragen.

Mart Pouwels (links) en Eelke van Eijck.

Mart Pouwels (links) en Eelke van Eijck. Foto: Frens Jansen

Je zou het misschien van een geboren Almeloër als Mart Pouwels niet verwachten, een promotiebedrijf voor Drenthe. Maar zo kunnen de dingen gaan als je als portier bij het voormalige Postkantoor in Hoogeveen je vriendin ontmoet en naar Zuidwolde verhuist. „Het viel me op dat overal in Drenthe vlaggen met het wapen van Drenthe hangen, dat heb je in Twente ook wel. Maar verder was er niets te vinden wat te maken heeft met Drenthe, terwijl mensen er wel trots op zijn in Drenthe te wonen”, zegt Pouwels. Samen met vriend Eelke van Eijck, die hij via zijn vriendin leerde kennen, besloot hij de mogelijkheden te onderzoeken.

Slippers

Het werden slippers. Witte slippers met de rood met zwarte Drentse vlag erop. Ze hebben er vijfhonderd paar van laten maken en inmiddels wandelen er daarvan al driehonderd rond in Drenthe. „Dat loopt best lekker”, zegt Pouwels over deze verkoopcijfers. Het is te danken aan en slimme aanpak via sociale media. „We zijn voetbalclubs gaan volgen en die clubs worden vaak gevolgd voor veel dorpsgenoten”, vertellen Mart en Eelke. Er zat uiteraard een gedachte achter. Voetballers, kleedkamers, hygiëne... Het heeft ervoor gezorgd dat hun Instagramaccount in 1,5 maand tijd bijna 2300 volgers heeft verzameld. Hetzelfde trucje heeft ook gewerkt bij de keten, zoals te zien was op de markt in Zuidlaren.

Inmiddels is het assortiment al wat uitgebreid, met vlaggen en sokken, maar ook rompertjes en slabbetjes met de tekst ‘Lui is: oetrusten veur da’j meu bint’ en ‘t zit mie dwars veur de hals’. De Drentse Hooglander voorop, uiteraard met een Drentse sjaal om de nek, is getekend door de 12-jarige Ninthe Dekker uit Zuidwolde, die de twee ondernemers via een van de kinderen kennen. „We zijn megatrots op het resultaat.”

Kroegbordjes

De twee luisteren goed naar de wensen van de Drent en zo zijn er inmiddels ook vlaggen voor op de boot, camper of auto te vinden op de website en is een kroegbordje in de maak voor Drenten die een eigen kroegje in de tuin hebben. Voor de wintermaanden wordt nog gewerkt aan hoodies, sjaals en mutsen. Voor alles geldt dat samenwerking wordt gezocht met andere Drentse ondernemers.

Het gaat Mart en Eelke overigens niet alleen om de verkoop. Het liefst zouden de twee dat Ons Drenthe een platform wordt voor alles wat met Drenthe te maken heeft. „Het zou leuk zijn als mensen die streekproducten maken dit op onze website gaan aanbieden”, zegt Mart.