Paard & Erfgoed in Frederiksoord trekt dit weekend zesduizend bezoekers. 'Volgend jaar weer twee dagen'

De veertiende editie van Paard & Erfgoed in De Tuinen in Frederiksoord heeft volgens coördinator Sebraine Meijerink zeker zesduizend bezoekers getrokken. Voor het eerst in de geschiedenis duurde de plattelandsfair twee dagen. „Volgend jaar weer twee dagen.”

Spectaculaire gevechten te paard.

Spectaculaire gevechten te paard. Foto: Martijn Bijzitter

Alle denkbare paardendisciplines zijn aanwezig op de fair volgens Sebraine Meijerink, voorzitter van Stichting Paard & Erfgoed. Tijdens een rondje zondagmiddag over het evenementsterrein in De Tuinen, komen we er meteen al vier tegen. In een hoekje maken kinderen een ritje op een pony. Wat verderop in een showbak is een riddershow aan de gang. Een ruiter, die de speaker aankondigt als Prins Philip, rijdt een paar rondjes op een bruine hengst, waarbij hij op zijn rug vervaarlijke acrobatische toeren uithaalt. Astrid ten Bosch uit Nijensleek kijkt aandachtig toe. „Spectaculair om te bekijken, zeker voor kinderen”, zegt ze na afloop. Zelf heeft ze een paar Nederlandse mini-paardjes meegebracht, die rustig staan te grazen op een veldje tegenover de showbak. Marin (12) vindt de show ook prachtig. „Ik vond het grappig om te zien dat de ruiters als ridders om een jonkvrouw vochten en dat ze met een zwaard op appels sloegen”, vertelt ze.

Menwagens

In de volgende showbak zijn Jos Mooijman en zijn dochter Inez Mooijman uit Oldemarkt bezig met het geven van een demonstratie. Zij mennen elk twee Friese raspaarden die een authentieke menwagen van begin 1900 voorttrekken. „Voorrrrrrwaarts”, roept Jos als hij de showbak verlaat. Een paar minuten later wordt die alweer gevuld met zestien jonge ruitertjes op shetlandpony’s. Een blik op het programma leert dat eerder op zaterdag en zondag nog veel meer paardenshows hebben plaatsgevonden. Zo geeft Wim Pomp een demo springen met getalenteerde ruiters, showt De Tonnemaker zijn Belgische trekpaarden en komt TrailRanch met westernpaarden langs.


Pastoor

Naast paarden, maakt erfgoed ook een belangrijk deel uit van de plattelandsfair. Meijerink legt uit dat de organisatie daarom ook shows geboekt heeft met roofvogels, honden, schapen en zelfs alpaca’s, lama’s en kamelen.

Verder staan overal kraampjes met etenswaren, decoratie, kleding en natuurlijk paardenartikelen. Jan Boer uit Westerbork is een van de acht vaklieden die oude ambachten demonstreren. „Ik ben aan het twijnen, dat is huisvlijt, waarmee ik net als in een touwslagerij van dunne draden dikkere maak”, legt hij uit.

Op het veldje voor de ingang staan een zevental oude woonwagens. Björn Schouten uit Oosterwolde zit prinsheerlijk op een stoeltje voor zijn woonwagen. „Deze is in 1950 gebouwd en hierin woonde vroeger een pastoor.” Zelf gebruikt Schouten de woonwagen voor vakanties en evenementen zoals Paard & Erfgoed. En nee, hij spant geen paard voor zijn woonwagen. Wel een oude tractor die, samen met een tiental andere tractoren, voor de woonwagens staat te pronken. De heer en mevrouw Vledder verlaten net op dat moment De Tuinen. Ze komen al jaren op Paard & Erfgoed en prijzen het evenement vanwege het gevarieerde aanbod. Dit jaar hebben ze weer wat nieuws ontdekt. „Een organisatie die honden opleidt om schapen tegen wolven te beschermen.”

Sociale maatschappij

Meijerink schat dat zaterdag zo’n 2500 en zondag ongeveer 3500 bezoekers Paard & Erfgoed hebben bezocht. Om de plattelandsfair over twee dagen te verspreiden is haar goed bevallen. De coronamaatregelen leveren volgens haar ook voordelen op voor bezoekers en organisatoren. „We hebben een éénrichtingsroute, zodat iedereen overal langskomt. En omdat we de bezoekers over twee dagen hebben verspreid, hoeven wij en onze vrijwilligers niet zo knoeterhard te werken en is de sfeer heel ontspannen.”

Die vrijwilligers zijn deels zorgklanten van zes instellingen voor mensen met een beperking of afstand tot de arbeidsmarkt.
De sociale maatschappij die de Maatschappij van Weldadigheid 200 jaar geleden hier stichtte, sluit dus één op één aan bij Paard & Erfgoed”, concludeert Meijerink. Volgend jaar is er weer een Paard & Erfgoed in het eerste weekend van september. „Zeker weten dat we het dan weer over twee dagen verspreiden”, klinkt het vastbesloten.