Patiënten Veldzicht helpen gemeente Hardenberg met netjes houden Balkbrug

De ingang van het Centrum voor Transculturele Psychiatrie Veldzicht. Aangeleverde foto

Bewoners van Huize de Beuk van Centrum voor Transculturele Psychiatrie Veldzicht gaan de gemeente Hardenberg helpen met allerlei werkzaamheden om Balkbrug netjes te houden. Ze gaan bijvoorbeeld verkeersborden rechtzetten en schoonmaken, speeltoestellen schoonmaken en bomen onderhouden.

Zij zijn overdag aan het werk in en rond de Veldzichthoeve van CTP Veldzicht. Ook GGZ-patiënten van andere zorginstellingen die overdag op de Veldzichthoeve verblijven kunnen helpen. In Huize de Beuk verblijven maximaal dertien asielzoekers en vreemdelingen, mannen en vrouwen, die psychiatrische zorg en begeleiding nodig hebben.

„Deze bewoners zijn al bekend in en met het dorp”, zegt Hanny van Geffen, algemeen directeur van Veldzicht. „Ze doen bijvoorbeeld boodschappen in de supermarkt en hebben hun dagelijkse wandeling van en naar de Veldzichthoeve. We benadrukken dat het gaat om personen die niet op strafrechtelijke titel bij ons verblijven.”

Van Geffen is blij met de samenwerking met de gemeente Hardenberg. „De bewoners van Huize de Beuk zijn van 10.00 tot 15.00 uur op de Veldzichthoeve voor arbeidstherapie. Ze doen dagritme op en leren diverse vaardigheden. Het mooie van dit initiatief is dat het gaat om werkzaamheden die niet direct af hoeven. Er is geen sprake van druk, maar de bewoners kunnen zich wel nuttig maken. Het past goed in hun behandeling en levert bovendien het dorp ook iets op.”

CTP Veldzicht, de gemeente Hardenberg en Plaatselijk Belang Balkbrug hebben afstemming gehad over de werkzaamheden door patiënten van Veldzicht. Afgesproken is dat er altijd een begeleider van Veldzicht bij is als de patiënten in het dorp aan het werk zijn.

De samenwerking is een proef en mogelijk een eerste stap op weg naar de herinvoering van een klussenteam van patiënten van Veldzicht. Dit is een team dat overal in het dorp werkzaamheden kan doen. „Dan gaat het niet alleen om de openbare ruimte, maar ook om bijvoorbeeld onderhoud bij de voetbalclub of het netjes maken van tuinen van oudere dorpsbewoners”, zegt Veldzicht-directeur Van Geffen. „Over de opzet van het klussenteam zijn we aan het nadenken. Wat levert dit op voor onze patiënten, voor Veldzicht en het dorp?”

Nieuws