Plaquette in Koekange als eerbetoon aan verongelukte Amerikaanse piloot James W. Gilbride

Bijna tachtig jaar geleden kwam de Amerikaanse piloot James W. Gilbride aan de Emsweg in Koekange om het leven toen zijn P-38H werd neergeschoten door een Duitse jager. Zaterdagmiddag werden een plaquette en een informatiebord onthuld vlakbij de onheilsplek.

De plaquette en het informatiebord werden zaterdagmiddag onthuld door Bertha Maat-Karsten (rechts) en Rens Veldman in bijzijn van een groot aantal mensen van alle leeftijden..

De plaquette en het informatiebord werden zaterdagmiddag onthuld door Bertha Maat-Karsten (rechts) en Rens Veldman in bijzijn van een groot aantal mensen van alle leeftijden.. Foto: Artizzl Media / Peter Nefkens

Het was een initiatief van de bewoners Gert-Jan Drenth en Rens Veldman en dat werd verder opgepakt door de Historische Vereniging de Wijk-Koekange. De onthullingen werden verricht door Rens Veldman, kleinzoon van Henk Veldman die de piloot zag neerstorten, en Bertha Maat-Karsten, die de laatste nog in leven zijnde persoon is die Gilbride heeft zien liggen.