Plaquette ter nagedachtenis aan gefusilleerde burgemeester Pieter Klaas Roege onthuld

Burgemeester Rob Bats. Gemeente Steenwijkerland

Wanneperveen- Burgemeester Bats heeft samen vrijdagmiddag met Pieter Roege (de zoon van de toenmalige burgemeester) een plaquette ter nagedachtenis aan Pieter Klaas Roege onthuld.

Pieter Klaas Roege was burgemeester van Wanneperveen van 15 juni 1940 tot het moment dat hij in de nacht van 19 op 20 november 1943 van zijn bed werd gelicht tijdens een razzia en werd gefusilleerd door de Duitse bezetter. Hij werd in de vroege ochtend van 20 november gevonden in de berm aan de Driftlakenseweg in Nijeveen.

Enorme indruk

Arend Pluim liep als zesjarige jongen de ochtend van de 20e november 1943 naar Zondagsschool in Kolderveen en trof bloedsporen aan in de berm. Er deden al geruchten de ronde dat burgemeester Roege was gefusilleerd en het kon niet anders dan dat dit de plek was waar de burgemeester is gevonden. Dit heeft op hem als 6-jarig jongetje een enorme indruk gemaakt.

Op de muur van het voormalig gemeentehuis 

In het kader van 75 jaar vrijheid, wilde de heer Pluim extra aandacht vragen voor het overlijden van deze burgemeester. Dit heeft geresulteerd in een plaquette die vrijdag door burgemeester Bats en de jongste zoon (Pieter Roege) van voormalig burgemeester Roege werd onthuld. De plaquette hangt op de muur van het voormalig gemeentehuis van Wanneperveen aan de Veneweg, het toenmalige werk- en woonhuis van de burgemeester en zijn familie.

Er is in 1946 op de begraafplaats van Wanneperveen een gedenksteen geplaatst die is gefinancierd via een inzameling onder de bewoners van het dorp. Deze wordt ook vermeld op de website van de oorlogsgravenstichting.

Nieuws

Meest gelezen