PlasmaMade uit Staphorst reinigt tijdens Olympische Spelen in Tokio de lucht in alle verblijfsruimtes voor Nederlandse sporters

De Olympische Spelen in Tokio hebben al één Nederlandse gouden medaillewinnaar en dat is het Staphorster bedrijf PlasmaMade. De Nederlandse equipe gebruikt de aircleaners in alle verblijfsruimtes.

Eind vorige week kwamen de aircleaners vanuit Staphorst aan in Tokio.

Eind vorige week kwamen de aircleaners vanuit Staphorst aan in Tokio. Foto: PlasmaMade

Het gaat om zestien grote en vijftien kleine apparaten, allemaal uitgevoerd in oranje met Team NL erop. Op deze manier zorgt het bedrijf dat het coronavirus buiten de deur blijft én dat er schone lucht in de verblijfsruimtes, inclusief slaapkamers, is. PlasmaMade deed al onderzoek in het Olympisch dorp om te kijken op welke wijze de apparaten het beste ingezet kunnen worden.

PlasmaMade doet dit overigens ook voor het Jumbo Visma-team in de Tour de France en de Giro d’Italia. Ook in de kleedkamers in de Johan Cruijff Arena hangt de apparatuur van PlasmaMade uit Staphorst. „Ik ben hier heel trots op”, zegt directeur Martin van der Sluis.

De TU Eindhoven en Sportinnovator testten vorig jaar, met medewerking en toestemming van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en met andere wetenschappers van andere universiteiten, onder andere in de Arena en in de bussen van Jumbo Visma. De resultaten waren goed.

Patent

De filters van PlasmaMade werken met plasma. Het is een proces wat Van der Sluis bedacht en waar hij patent op heeft. Dit gas ontstaat als zuurstof elektrisch geladen wordt. Eerste stap in het luchtreinigingsproces is dat een elektrostatisch filter afrekent met vaste stoffen die in de luchtstroom zitten. Vervolgens vernietigt het plasma alles wat rest, dus ook virussen

Zeven jaar geleden trad Martin van der Sluis naar buiten met de PlasmaMade: een filter dat je in de afzuigkap plaatst of in je kantoor. Het filter verwijdert niet alleen keukenluchtjes, maar ook zweetlucht, sigarettenrook, virussen en pollen en dat in een handomdraai. Het is geschikt voor woonhuizen, maar ook voor sportscholen, ziekenhuizen en allerlei andere ruimtes. Van der Sluis en zijn broer Kenny waren jaren bezig met het vervolmaken van hun product. Het bedrijf verovert in rap tempo de wereld en in deze coronatijd gaat het nog veel sneller.