Primeur in Dwingeloo: eerste EKO-certificaat voor Arnica Kwekerij

Eef Willems en Jan Kroes zijn blij met- en trots op het EKO-certificaat. Aangeleverde foto

De mensen van de Arnica kwekerij in Dwingeloo zijn trots: het bedrijf is EKO-gecertificeerd. Onlangs reikte Kiwa voor het eerst een EKO-certificaat uit. Dit certificaat is het eerste dat is uitgegeven na inspectie door de onafhankelijke partij. De uitreiking van het certificaat vond plaats in Dwingeloo bij EKO-onderneming Arnica Kwekerij.

Eef Willems en Jan Kroes staan nu twee jaar aan het roer van de kwekerij in Dwingeloo. Naast de Arnica montana groeien er ruim 100 soorten inheemse wilde planten. Kiezen voor het EKO-keurmerk was voor de kwekers een logische keuze, vertelt Eef. „Toen wij de kwekerij twee jaar geleden overnamen, zagen we een EKO-vlag ergens verstoft in een hoekje. We doken in de eisen voor certificering en zagen alle extra stappen die EKO doet voor duurzaamheid. We dachten: ‘dit is wat wij doen!’ en zochten uit wat we moesten doen om het keurmerk te mogen plaatsen.”

Vernieuwde EKO-normen

In de zomer van 2021 zijn de nieuwe EKO-normen vastgesteld. De normen zijn sectorspecifiek en gemaakt door werkgroepen uit de sector. Door als ondernemer te kiezen voor EKO laat de keurmerkhouder zien dat hij méér doet dan biologisch alleen. Dat hij kiest voor duurzaam en stappen zet die verdergaan dan de EU-normen voor het biologische keurmerk.

Bij de Arnica kwekerij gaan die extra stappen bijvoorbeeld over de bodem. Terwijl Eef een Arnica-plant uit de grond haalt, kruipt er een worm tussen haar vingers door. „Alles begint bij een gezonde bodem, daarom bewerken we de bodem zo min mogelijk. We willen niet alleen gezonde planten kweken en daar hoogwaardige producten van maken, maar ook het bodemleven stimuleren.”

Punt van aandacht

EKO heeft de controle en certificering sinds de zomer van 2021 uitbesteed aan Kiwa en Control Union. Eef vertelt dat ze blij was met de inspectie. „Het proces van inspectie verliep heel gemakkelijk. Het grootste punt van aandacht voor ons was het plaatsen van het glasbak-tekentje op de verpakking. Het is goed dat hiernaar gekeken wordt, zo houden we de standaard van onze producten hoog. En in ons geval wordt de consument eraan herinnerd om het potje te recyclen.”

Nieuws

Meest gelezen