Professor Harry van de Wiel uit de Wijk is nu Ridder: ‘Als hoogleraar psychologie zou ik niet verrast moeten worden, maar dat ben ik wel’

Professor doctor Harry van de Wiel uit de Wijk liet zich woensdagmorgen geheel verrassen en kreeg de versierselen opgespeld door burgemeester Inge Nieuwenhuizen, die horen bij het ridderschap in de orde van Oranje Nassau.

Professor doctor Harry van de Wiel uit de Wijk liet zich woensdagmorgen geheel verrassen en kreeg de versierselen opgespeld door burgemeester Inge Nieuwenhuizen, die horen bij het ridderschap in de orde van Oranje Nassau. Foto: Artizzl Media / Peter Nefkens

Professor doctor Harry van de Wiel is woensdagmorgen benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. De 67-jarige inwoner van de Wijk kreeg deze onderscheiding voor zijn bijdrage aan de ontwikkeling van de psychosociale oncologie, het verbeteren van de medische cultuur en het welzijn van chronisch zieke patiënten en hun naasten.

Van de Wiel was bijzonder verrast, iets dat hem eigenlijk nooit overkomt. „Ik had echt niets in de gaten. Als hoogleraar psychologie zou ik niet verrast moeten worden, maar dat ben ik wel”, zei hij nadat de oranjebitter ingeschonken was. De professor was om de tuin geleid doordat zijn vrouw Inez, vrijwilliger bij Taalpunt De Wolden, woensdag haar certificaat zou ontvangen.

Dat Van de Wiel eigenlijk nooit verrast wordt, bleek ook wel uit de aanbevelingsbrief die gestuurd werd om een lintje te kunnen regelen. „Het zou erg leuk zijn als wij het tot het laatste moment geheim kunnen houden voor hem, zodat wij hem als communicatiedeskundige voor het eerst in ons leven met de mond vol tanden zullen zien staan”, schreven de collega’s van het UMCG, het Universitair Medisch Centrum Groningen.

Denkend vanuit de patiënt

Harry van de Wiel ging in 2021 met emeritaat, maar is volgens burgemeester Inge Nieuwenhuizen het voorbeeld van ‘eens een wetenschapper, altijd een wetenschapper.’ De lijst functies is lang, van bijzonder hoogleraar seksuologie, hoogleraar gezondheidspsychologie en medische communicatie, klinisch psycholoog, gezondheidspsycholoog, psychotherapeut en seksuoloog. „Altijd denkend vanuit de patiënt, gericht op het slagen van communicatie tussen de patiënt en de arts”, lichtte Nieuwenhuizen de aanbeveling voor het lintje toe.

Ook een vaardige pen

„Het overbrengen van kennis op een begrijpelijke manier in emotionele situaties, dat kunt u als geen ander”, wist de burgemeester. Van de Wiel bezit ook een vaardige pen, want hij schreef bijna 200 wetenschappelijke artikelen, hoofdstukken in boeken en heeft zeker 25 boeken op zijn naam staan. De titels variëren gelijk zijn wetenschappelijke kennis: van Hoogstandjes, seks voor gevorderden tot Leven met kanker , samen met Marianne Spermon en In gesprek over het kind als donor , samen met Marion Siebelink. Daarnaast Competent communiceren , samen met W. van Osch, Houvast , over seksualiteit, ziekte en handicap en Hoe behandel ik mijn dokter? . „Deze boeken hebben patiënten en artsen geholpen bij de communicatie over moeilijke onderwerpen als kanker, seksualiteit, chronische ziekten, autisme en dementie. U verstaat de kunst om ingewikkelde medische materie op een eenvoudige manier over te brengen aan de patiënt, maar ook aan het bredere publiek”, schetste Inge Nieuwenhuizen.

Grote maatschappelijke betrokkenheid

De loftuitingen aan het adres van Harry van de Wiel hielden nog even aan. Promovendi die hij begeleidde, roemen hem. Hij werd gelauwerd met onder meer de Prof. Dr. Brummelkampprijs van de patiëntenvereniging van de Maag Lever Darmstichting en de Betty Bos olijfprijs van de stichting Olijf, een netwerk van vrouwen met gynaecologische kanker. Volgens de burgemeester is Van de Wiel een erudiet mens met een grote maatschappelijke betrokkenheid, maar ook nog een echte gezinsman. Dat werd na het officiële gedeelte nog eens onderstreept door de familiefoto die spontaan werd gemaakt en waarop niemand mocht ontbreken.