PvdA De Wolden vindt een onderzoek naar ooievaars in het Reestdal niet nodig, 'Natura 2000 speelt geen enkele rol'

Volop ooievaars in het Reestdal, wat zijn de gevolgen voor de biodiversiteit? Foto: Artizzl Media / Peter Nefkens

De fractie van de PvdA De Wolden vindt een onderzoek naar de effecten van ooievaars in het Reestdal overbodig. In het nieuwe verkiezingsprogramma van Gemeentebelangen (GB) lijkt een van de speerpunten de ooievaar te zijn. „En in dit geval niet in verband met een te verwachten geboortegolf”, laat de PvdA weten.

„Moet Gemeentebelangen het, als grootste partij van De Wolden tijdens de komende verkiezingen hebben van een item als de ooievaars?” Mark Turksma, raadslid voor de PvdA in De Wolden, is eerder benieuwd naar hoe Gemeentebelangen de energietransitie gaat aanpakken, het sociaal domein overeind houdt, hoeveel extra woningen ze gaan bouwen of hoe ze de ambtelijke organisatie gaan verbeteren? „Helaas kan ik daar in het verkiezingsprogramma van GB geen concrete aanpak over vinden.”

Biodiversiteit

Wat de ooievaars betreft stelt de PvdA vragen. „Gaat het nu om schade aan de landbouw, de biodiversiteit of eigenlijk om de kans dat het Reestdal Natura 2000 gebied wordt? Over het effect van (te)veel ooievaars is al voldoende bekend, daar is geen onderzoek voor nodig”, zegt Turksma. „Blijft de angst van Gemeentebelangen en haar agrarische luistervinken voor Natura 2000. Die angst is ongegrond. De meeste gronden in het Reestdal zijn in bezit van de provinciale landschapsbeheerders en worden al volgens ecologische uitgangspunten beheerd. Daar is helemaal geen Natura 2000 voor nodig en dat gaat ook echt niet gebeuren volgens landbouwspecialist Rudy Rabbinge.”

Turksma stelt, geheel conform wat hoort in verkiezingstijd, dat het wellicht tijd is voor een nieuwe frisse wind door het gemeentebestuur in De Wolden. „Waarbij we de ooievaar maar even moeten laten vliegen.”

Nieuws

menu