RIBW en Saam Welzijn willen eenzaamheid aanpakken met laagdrempelige inloop in kulturhus De Spil in Nieuwleusen

„Nieuwe contacten maken en niet thuis blijven zitten zijn twee belangrijke aspecten die we met de inloopmiddag in De Spil voor mensen die zich eenzaam voelen willen bereiken. Hoofddoel is de strijd aangaan tegen eenzaamheid en verveling.” Dit stellen Sandra Westerik medewerker van RIBW Overijssel en Gerda Brantenaar deelnemer van dit nieuwe initiatief in het kulturhus in Nieuwleusen.

Sandra Westerik medewerker van RIBW Overijssel en Gerda Brantenaar.

Sandra Westerik medewerker van RIBW Overijssel en Gerda Brantenaar. Foto: Frens Jansen

Het nieuwe initiatief is ontstaan door een samenwerking van de RIBW en Saam Welzijn. Voor Saam Welzijn is Peter ten Have de coördinator van dit project. Bij de Trefkoele in Dalfsen heeft hij ook met vrijwilligers een soort gelijk project succesvol opgezet. Het bezoekers aantal was daar vorige week zelfs 49. „Dat verwachten we niet direct in Nieuwleusen, we streven naar ongeveer 20 bezoekers”, aldus het tweetal.

In Nieuwleusen wordt in de Olmen wel al een aantal activiteiten voor ouderen gehouden. „We richten ons ook op de doelgroep 30 tot 60-jarigen, maar iedereen is welkom en mag zich zelf zijn. We willen vooral laagdrempelig zijn.”

Gerda heeft ondanks dat ze al tien jaar in Nieuwleusen woont een klein sociaal netwerk en die wil ze uitbreiden. „Je loopt niet zomaar een wijkcentrum in”, stelt ze. De inloopmiddag die iedere donderdag in het kulturhus wordt gehouden van 14.00 tot 16.30 uur moet haar daarbij helpen.

Nieuwleusen Synergie ondersteunt initiatief

Nieuwleusen Synergie heeft 1000 euro beschikbaar gesteld om het initiatief te kunnen opzetten. „We moeten eerst meer bekendheid krijgen zodat inwoners weten dat deze middag er is.” Het bedrag gaat de groep daarom inzetten om reclame te maken. De dames noemen flyers, sociale media en de plaatselijke kranten. Verder worden er spellen, kleurpotloden, creatief papier en andere spullen gekocht waarmee de bezoekers zich kunnen vermaken.

„Ideaal is”, stelt Sandra „dat door de onderlinge contacten van zo’n inloopmiddag mensen elkaar ook op andere tijdstippen gaan ontmoeten en misschien helpen. Er verbindingen tussen de deelnemers ontstaan en er vriendschappen ontstaan.”

Samen eten werkt verbindend

De bedoeling is dat de deelnemers uiteindelijk zelf onderwerpen inbrengen voor de invulling van de middag. Sandra noemt als voorbeeld het houden van een themamiddag over onderwerpen die de bezoekers inbrengen. Het initiatief start met een inloopmiddag die uiteindelijk moet uitlopen naar een gezamenlijk maaltijd in het eetcafé. „We hebben al een groep van 7 vrijwilligers die ons gaan helpen.” Gerda gaat koken samen met twee vrijwilligers en twee vrijwilligers zorgen voor de bediening. Voor 5 euro wordt een twee gangen maaltijd geserveerd. Gerda: „De spullen en groenten halen we van de tuin die we naast De Spil hebben. Samen eten werkt verbindend.”