Raadsel tot op de dag van vandaag nog niet opgelost: Volledig onbeschadigde B-17 bommenwerper landt zonder bemanning

Het is 23 november 1944 als de bemanning van een vlakbij Brussel gestationeerd Engels stuk luchtafweergeschut vol verbazing toekijkt hoe een Amerikaans B-17 ‘Vliegend Fort’ met de wielen uit, recht op hen af komt vliegen. Snel hoogte verliezend nadert de viermotorige bommenwerper de stelling van de Engelsen om even later vlak voor hun neus te landen op een omgeploegde akker. Als de bommenwerper bijna tot stilstand is gekomen, raakt een vleugeltip de grond waardoor het toestel een kwartslag in de rondte draait. Eén van de propellers raakt daarop de grond met als gevolg dat de betreffende motor afslaat. De overige drie motoren draaien echter gewoon door.

Van de ruim 12000 gebouwde B-17?s zijn er momenteel nog 45 complete exemplaren over (38 in de USA), waarvan 4 nog luchtwaardig.

Van de ruim 12000 gebouwde B-17?s zijn er momenteel nog 45 complete exemplaren over (38 in de USA), waarvan 4 nog luchtwaardig. Foto Gerrit Boxem

In de veronderstelling verkerend dat de bemanning ieder moment uit de bommenwerper tevoorschijn zal komen, staan de Engelsen klaar om ze te verwelkomen. Maar er verschijnt helemaal niemand... Ook tijdens het lopen van een ommetje rond het vliegtuig is er geen spoor van leven te bekennen.