Raadsfracties betreuren lage bijdrage Europarcs in plannen rond de Benderse in Ruinen

Een vakantiewoning van EuroParcs in Ruinen.

Een vakantiewoning van EuroParcs in Ruinen. Foto: Jeroen Kelderman

Moet vakantieparkgigant Europarcs eigenlijk niet meer geld bijdragen aan de gebiedsontwikkeling rond de Benderse in Ruinen? Dat was de vraag die meerdere fracties donderdagavond stelden in de vergadering van de gemeenteraad.

Er wordt in totaal 1,35 miljoen euro geïnvesteerd in verkeersmaatregelen, een herinrichting en een mobiliteitsplan ‘routelandschap’, de grootste bedragen worden betaald door de provincie Drenthe (550.000 euro) en de gemeente De Wolden (473.000 euro). Europarcs, dat door de overname van de campings Landgoed Ruinen en de Wiltzangh en de daaropvolgende transformatie met moderne vakantiewoningen de belangrijkste toeristische speler is geworden, draagt 42.250 euro bij. „Dat is drie procent van het totaal, terwijl een groot deel van de toename van het verkeer komt door de beide parken. Europarcs lacht zich de billen uit de broek”, zei Anneke Assink (PvdA) scherp. „De voordelen vloeien terug in de zakken van Europarcs.

Verzachtende woorden

Marcel Hulst (VVD) noemde het bedrag ook wat aan de lage kant, Henk van IJzendoorn (GroenLinks) vond dat het lijkt alsof de samenleving mag betalen voor het succes van Europarcs. Het CDA en D66 sloten zich bij die mening aan, wethouder Gerrie Hempen had verzachtende woorden voor Europarcs in petto. „Ze betalen het fietspad naar het zwembad dat op hun terrein komt en de elektrische bus die ze voor ogen hebben, wordt ook niet uit dit bedrag betaald.” Hempen stelde vast dat Ruinen en de gemeente ook profiteren van de twee vakantieparken. „Die huisjes trekken het hele jaar door toeristen, dus ontvangen we ook meer toeristenbelasting.” Ook voorzag ze voordeel voor de ondernemers in het dorp.

Verder was de raad blij met de ontwikkelingen, die bovendien tot stand zijn gekomen door intensieve samenwerking tussen alle belanghebbende partijen in het gebied. Dat maakte Jirtsin Beenhakker van stichting De Bendsere Berg al in zijn inspraakreactie duidelijk. De omwonenden hebben in het proces ook beseft dat er meer speelt dan alleen het woongenot. „We hadden eerst scepsis over de rol van de gemeente, maar nu kunnen we complimenten maken over hun inzet.”