Restaurant De Lichtmis in Rouveen heeft weer toekomst. Horecaondernemer Peter Huisman kijkt jaar na fatale brand niet meer achterom

Een felle, maar ontzettend hevige brand legde een jaar geleden wegrestaurant De Lichtmis volledig in de as. In luttele minuten ging op woensdag 12 augustus 2020 liefst 125 jaar horecageschiedenis verloren.

Een felle, maar ontzettend hevige brand legde een jaar geleden wegrestaurant De Lichtmis volledig in de as. In luttele minuten ging op woensdag 12 augustus 2020 liefst 125 jaar horecageschiedenis verloren.

Een felle, maar ontzettend hevige brand legde een jaar geleden wegrestaurant De Lichtmis volledig in de as. In luttele minuten ging op woensdag 12 augustus 2020 liefst 125 jaar horecageschiedenis verloren. Foto: Martijn Bijzitter

Een jaar later kijkt eigenaar Peter Huisman niet meer achterom. Het tekent zijn positieve instelling. „Hoe het met mij gaat? Goed! Ik ben blij dat ik elke dag weer mag werken.”

De Lichtmis is al vijf generaties een plek waar mensen graag stoppen als ze onderweg zijn. Vroeger liep er een tram vanuit Dedemsvaart naar de Rijksstraatweg van Zwolle naar Meppel. In 1894 verkocht kruidenier Ennik op die plaats zijn eerste kopjes koffie. Zijn dochter, die trouwde met Piet Huisman, nam de zaak over, gevolgd door zoon Henk. De omgeving veranderde grondig. De vaart werd gedempt, de tram verdween en de Rijksstraatweg van Zwolle naar Meppel werd snelweg A28. De vierde generatie ondernemers, Bertus en Hennie Huisman, doopte Café Huisman om in Wegrestaurant de Lichtmis. Peter Huisman nam dat uiteindelijk over.

Veel steun

Daags na de felle brand die zijn horeca-etablissement langs de afrit van de A28 bij de Lichtmis verwoestte, was Peter Huisman (44) aangeslagen en verbijsterd door alles. Maar ook zeker verrast door de steun die hij voelde. Niet alleen uit de buurt, maar uit heel Nederland. „Ik heb er nooit zo bij stil gestaan, maar veel mensen in Nederland kennen ons. Dat gaf direct een goed gevoel. We betekenden wat voor heel veel mensen.”

Huisman kreeg ook uit de truckerswereld ontzettend veel steunbetuigingen. Logisch, want zijn bedrijf is beroemd onder beroepschauffeurs, vanwege de grote parkeerplaats, de maaltijden, gratis wifi, het sanitair en natuurlijk de gehaktballen met satésaus. De vele reacties maakten hem direct na de catastrofale brand strijdbaar. Ook al wist hij destijds nog niet hoe, hij kondigde wel aan door te gaan. „Ik ga er vanuit dat we hier sterker uitkomen”, zei Huisman kort nadat het levenswerk van de familie Huisman was verdwenen.

Toekomst

Een jaar later is wegrestaurant De Lichtmis volop in bedrijf. De trouwe klanten weten het pop-uprestaurant, dat sinds november 2020 op het parkeerterrein in bedrijf is, gewoon te vinden. Huisman heeft zijn blik dus op de toekomst gericht. Dat kan ook. De nasleep van de brand is met de verzekeraars afgerond. Een nieuw restaurant is er nog niet, maar plannen daarvoor verkeren al wel in een vergevorderd stadium.

De gemeente buigt zich nu over Huismans plannen. De horecaman, de vijfde generatie, verwacht geen grote problemen meer. „Ik denk dat we dit najaar er wel gaan uitkomen. Dat zou betekenen dat we ergens volgend voorjaar aan de slag kunnen en dan richting het najaar het nieuwe restaurant in gebruik kunnen nemen. Dat is het ideaalplaatje. Een nieuw pand met ouderwetse gastvrijheid, zoals de gasten die al bijna 130 jaar gewend zijn op deze plek.”