Restauratie Van Oeckelenorgel in kerk Blijdenstein komt op stoom, vervanging windmotor blijkt extra kostenpost

Met dank aan een lange reeks gulle gevers is een begin gemaakt met de restauratie van het Van Oecekelenorgel in de Bartholomeuskerk van Blijdenstein. Uiterlijk 1 april moet de klus geklaard zijn, want op 12 april staat het Bevrijdingsconcert in de kerk gepland.

Roelof Kuijer (links) en Han van der Horst sjouwen met een krat met orgelpijpen. Elk van de 654 pijpen krijgt een beurt.

Roelof Kuijer (links) en Han van der Horst sjouwen met een krat met orgelpijpen. Elk van de 654 pijpen krijgt een beurt. Foto: Artizzl Media / Peter Nefkens

De totale kosten van de restauratie zijn wel flink gestegen van 45.000 naar 57.000 euro, maar van een tegenvaller wenst Jan Boverhof, lid van de orgelcommissie, niet te spreken. „Onze acties om geld voor het project binnen te slepen, zijn een groot succes geworden.” De overschrijding van het eerder gestelde budget heeft vooral te maken met de aanschaf van de verouderde windmotor. Die maakte behoorlijk wat lawaai. „De motor komt uit de jaren zeventig, een nieuwe moeten we uit Hongarije laten komen, omdat het Duitse bedrijf dat ze eerder leverde, failliet is gegaan”, legt Han van der Horst van orgelbouwer Reil uit Heerde uit. Hij spreekt van een levertijd van zes weken, maar stelt iedereen gerust dat het goed komt.

Nieuws

menu