Inwoners Dwingeloo willen dorpshuis nieuwe stijl, blijkt uit optrommelactie

Femke Heythekker (brein achter de Optrommelactie) met zoon Thijzen, Jannie Dekker (gastvrouw dorpshuis Over Entinghe) en Leo Kochen (voorzitter dorpshuis Over Entinghe).

Femke Heythekker (brein achter de Optrommelactie) met zoon Thijzen, Jannie Dekker (gastvrouw dorpshuis Over Entinghe) en Leo Kochen (voorzitter dorpshuis Over Entinghe). Eigen foto

De inwoners van Dwingeloo willen graag een dorpshuis Over Entinghe in nieuwe stijl. Dat blijkt uit de ideeën die in de trommels van de optrommelactie werden gestopt.

Er werden 39 trommels verspreid, waarvan er inmiddels 32 terug zijn op het honk. Grote vraag was wat de inwoners nou belangrijk vinden voor een dorpshuis. Maar ook wat daar zoal moet gebeuren en hoe.

De bijdragen in de trommels zijn inmiddels gelezen door de werkgroep. De trommels zaten behoorlijk vol, en met heel veel verschillende ideeën. Femke Heythekker uit Geeuwenbrug, die het optrommelen heeft bedacht, heeft de werkgroep geholpen met rubriceren en wegen van alle opmerkingen en wensen. „We zijn nu bezig met een plan. Je kunt natuurlijk onmogelijk al die ideeën direct omzetten in activiteiten. We denken dat het goed is om eerst vast te stellen wat we precies zijn, om te weten wat we doen en wat we niet doen in ons dorpshuis”, zegt Werner Hoff van Welzijn MensenWerk.

„Wat we al wel weten, is dat het een plek is waar iedereen welkom is en waar het gezellig is. Daarom hebben we Jannie Dekker gevraagd om als gastvrouw op te treden, dan is een hartelijk ontvangst en gezelligheid in Over Entinghe vast verzekerd.” Een van de eerste nieuwe activiteiten van Jannie zijn inloop koffie-ochtenden, voor iedereen die om een praatje verlegen is of gewoon een spelletje Rummikub wil spelen.

Van voor en door Dwingelers

Het gaat er de initiatiefnemers om dat het dorp een dorpshuis heeft dat voor elk wat wils heeft en waar iedereen naartoe kan gaan. „In alle trommels vonden we dat er behoefte is aan sociale en culturele activiteiten voor zowel jong als oud. Het is ook fantastisch dat heel veel mensen aangeven dat ze willen meehelpen. Met die mensen gaan we zo snel mogelijk om tafel. Maar niet alles kan meteen uitgewerkt worden, sommige ideeën vergen meer tijd”, zegt Voorzitter Leo Kochen.

„Het kost zeker twee jaar om alle plannen te implementeren. Wat we in ieder geval kunnen vaststellen is dat corona ons sociale leven erg lastig heeft gemaakt en dat onze behoefte aan gezelligheid en creatief samenspel groot is, bij alle leeftijden. Daardoor zijn er veel verschillende suggesties gekomen, waar we nu handen en voeten aan kunnen geven”, aldus Kochen. Na de zomer is iedereen welkom en wordt een hele nieuwe start gemaakt. De werkgroep zit ondertussen niet stil, voor hen wordt het een drukke zomer.