Riëtte Leffers wordt specialist tegen eenzaamheid: ‘Door eenzaamheid kun je tien jaar minder lang leven’

Riëtte Leffers uit Meppel, maar al jarenlang werkzaam bij het Tonckenshuys in Zuidwolde, staat een nieuwe uitdaging te wachten. De projectmedewerker bij Treant is bijna klaar met de opleiding tot specialist eenzaamheid. Met de Week tegen de Eenzaamheid voor de boeg, vertelt Riëtte (50) graag over het belang van deze functie.

Riëtte Leffers wordt specialist eenzaamheid: 'Weet je dat je van chronisch eenzaamheid echt ziek kunt worden?'

Riëtte Leffers wordt specialist eenzaamheid: 'Weet je dat je van chronisch eenzaamheid echt ziek kunt worden?' Foto: Artizzl Media / Peter Nefkens

Hoe kom je er bij om deze opleiding te gaan doen?

„Ik werk al meer dan twintig jaar in de zorg en hou wel van nieuwe uitdagingen. Er is heel veel eenzaamheid, wat mede versterkt is door corona. Dit kwam op mijn pad en het past goed bij mijn huidige functie. Ik hou me bezig met het welzijn van de bewoners van het Tonckenshuys, daar horen sociale contacten ook bij.”

Bestaat deze opleiding al langer?

„Volgens mij al sinds 2004, er is in Meppel ook iemand die specialist is op gebied van eenzaamheid, maar verder in Noord-Nederland niet. Eenzaamheid is iets van alle jaren. Hier in het Tonckenshuys zie ik het niet groter worden, maar in de leeftijdscategorie 18 tot 55 jaar is het een groeiend probleem. Dat komt vooral door verandering van patronen. Iedereen voelt zich wel eens eenzaam, normaal gesproken vind je snel nieuwe patronen. Als iemand zich langer dan negen maanden eenzaam voelt, noemen we het al chronisch. Het gebeurt ook met vrouwen die zwanger zijn en mensen die met pensioen gaan.”

Iemand die eenzaam is, kan zich dus bij jou melden voor hulp?

„In de meeste gevallen ervaren de eenzame personen een drempel, die melden zich niet zo snel. Dat gaat dan via-via. Ze kunnen bij mij een achtweekse cursus volgen om met de eenzaamheid om te leren gaan. Dat gebeurt in een groep, want dat komt het resultaat alleen maar ten goede. Binnen Treant, met ook vestigingen in Hoogeveen en Emmen, ga ik me eveneens met eenzaamheid bezighouden. Ik heb de opleiding ook van Treant gekregen. Die cursussen doe ik als zzp’er.”

Hoe komt je er achter dat iemand eenzaam is?

„Je hebt mensen die een gevoel van eenzaamheid ontwikkelen doordat bijvoorbeeld veel leeftijdgenoten om hen heen overlijden. Maar een boertje dat zijn hele leven al achteraf woont, is het alleen zijn gewend en hoeft dus helemaal geen gevoel van eenzaamheid te hebben. Je kunt het van de buitenkant niet zien. Er is in de gemeente De Wolden een groep ‘Een tegen eenzaamheid’, waar Welzijn De Wolden, de gemeente, Treant en stichting ZZWD bij betrokken zijn. De lijntjes zijn kort, zo krijgen we ook namen door.”

Hoe belangrijk is de Week tegen Eenzaamheid?

„Het is heel normaal dat mensen zich eenzaam voelen, het is belangrijk dat we er over praten. Dat we op elkaar passen. In de Week van de Eenzaamheid zijn er allerlei activiteiten in De Wolden. Weet je dat je van chronische eenzaamheid echt ziek kunt worden? Eenzaamheid levert stress op, je kunt vroeger dementie krijgen, hart- en vaatziekten en problemen met het afweersysteem. Uit een onderzoek is gebleken dat je door chronische eenzaamheid tien jaar minder lang leeft. Dat heeft met prikkels in de hersenen te maken.”

De Week tegen Eenzaamheid is tot en met 7 oktober. Voor informatie over activiteiten: https://welzijndewolden.nl/eenzaamheid/