Ria Westerhuis wint culturele prijs van De Wolden en stelt festival voor stads- en streektaal in het vooruitzicht

Ria Westerhuis uit de Wijk is winnaar geworden van de Culturele prijs van De Wolden 2020. Dat werd vanmiddag bekendgemaakt bij ’t Boshuys in Echten. Juryvoorzitter Hilda Mulder noemde de prijs meteen maar een oeuvreprijs, omdat Westerhuis al enorm veel heeft gedaan op cultureel gebied.

Ria Westerhuis uit de Wijk is blij met de gewonnen Culturele Prijs van De Wolden over 2020.

Ria Westerhuis uit de Wijk is blij met de gewonnen Culturele Prijs van De Wolden over 2020. Artizzl Media / Peter Nefkens

De dichteres en schrijfster maakte direct maar bekend al langer met een mooi plan rond te lopen. „Ik wil graag dichters en schrijvers uit het hele land naar De Wolden halen om hier op te treden in hun eigen stads- of streektaal. Dat lijkt me echt fantastisch. Het moet dan een streek- en stadstaalfestival worden.” De inspiratie voor het idee voor zo’n festival vindt zijn oorsprong in de dichtbundel Minnezinne , die ze alweer heel lang geleden samen met Delia Bremer maakte. Het was een veelbesproken en geroemde bundel met erotische gedichten in het Drents. „Twee jaar geleden hebben we een oproep gedaan in het land om over erotiek te schrijven in de eigen stads- of streektaal. We kregen van alles binnen, van plat Utrechts tot Zeeuws, Limburgs, Maastrichts, Fries en zelfs Zuid-Afrikaans.” De bundel werd in mei 2019 in Amsterdam gepresenteerd.