Rieta Henderiks uit Staphorst debuteert met kinderboek 'Flint en Fietje vliegen de wereld in'

Rieta Schra-Henderiks (58) heeft drie kinderen en sinds kort is er een vierde. De Staphorstse schreef namelijk een kinderboek: Flint en Fietje vliegen de wereld in. „Ik word hier heel gelukkig van.”

Rieta vertelt kleindochter Sterre vaak verhaaltjes. Flint en Fietje kwamen tot leven.

Rieta vertelt kleindochter Sterre vaak verhaaltjes. Flint en Fietje kwamen tot leven. Foto: Streekredactie / Eelco Kuiken

Het leven blijkt af en toe een pittige wedstrijd. Rieta heeft soms de neiging om te verlangen naar een plek waar de scherpe kantjes van het bestaan wat afgevlakt zijn. Als een kind wegzweven naar de binnenkant van de ogen, waar het gevaar ook wel loert, maar de uitkomst altijd goed is en waar de bewoners in de basis goed zijn. Die plek kwam tot leven en de doelgroep vindt het prachtig.

De boekjes lopen nu al als een trein. Dat komt ook door een dochter van de schrijfster die op Instagram 30.000 volgers heeft en die haar moeder lekker promoot.

Kruidendrankjes maken voor zieke dieren

Flint en Fietje zijn twee elfjes, broer en zus. Samen met hun moeder wonen ze in het bos. Als ze oud genoeg zijn, mogen ze mee op pad met de grote elfjes die kruidendrankjes maken voor zieke dieren. Het is prachtig in het bos. Er is zoveel te zien en zoveel te doen, dat het tweetal de anderen kwijtraakt. Als ze erachter komen, zijn ze hopeloos verdwaald. Hoe het afloopt, dat is geheim uiteraard, maar het komt vast goed, want dat wil toch eigenlijk iedereen of je op een sprookjesplek woont of in de echte wereld.

Kleindochter Sterre (7) is de grote inspirator voor Rieta. Ze vertelt het meisje vaak verhaaltjes voor het slapen gaan. „Lekker onder de dekens ademloos luisteren naar de avonturen van Flint en Fietje, twee elfjes met eikeldopjes op hun hoofd die in een sprookjesbos wonen”, glimlacht Rieta. Zij verzint en Sterre luistert met glanzende ogen tot ze dichtvallen. De droomwereld gaat over in een echte droom.

Kleinkind als inspirator

Na een tijdje werden Flint en Fietje een begrip in de familie en hun avonturen werden zo langzamerhand boekwaardig. Rieta schreef het op om wat lijn in haar verhalen te houden. Misschien moet dit wel uitgegeven worden, dacht de verhalenvertelster en ook manlief Henk vond dit een goed idee, net als Sterre natuurlijk, de grote inspirator die ook best kritisch kan zijn. „Ik schreef het allemaal op, met de hand, want dan is het net of het verhaal nog meer van jezelf is.”

Het uitgeven van een boek, is een verhaal op zich, want anderen moeten net zo enthousiast zijn als jij. Via via kwam Rieta in contact met illustratrice Dianne Veurink uit Geerdijk. De twee besloten het avontuur met elkaar aan te gaan. „Toen ik haar eerste tekeningen zag, dacht ik meteen: dit is precies wat ik in gedachten heb.”

Droomwereld komt tot leven

Drukkerij Van Dijk uit Meppel ziet ook brood in de boeken van Rieta die vanaf nu in boekhandels in Staphorst en Meppel te koop zijn. Het verhaal en de prenten vullen elkaar naadloos aan. Tekeningen die ook zo aan de muur van een kinderkamer kunnen hangen, ook die vraag is er al. De droomwereld van Rieta kwam tot leven. „Ik word hier heel blij van. Dit is echt van mij, mijn kindje, mijn verhaal. Het was best lastig om het uit handen te geven aan een tekenaar. Ze gaat met mijn creaties aan de slag. Dit is echt mijn kindje, mijn wereld. Daarom doe ik het ook onder mijn eigen naam: Rieta Henderiks.”

Deze week kwam haar eerste boek uit. Twee andere verhalen zijn al geschreven en liggen op de plank. Sterre heeft ze nog niet gehoord. Oma Rieta heeft de smaak te pakken. Ze vertelt en schrijft door, maar niet alleen meer voor Sterre. „Niks mooier dan je eigen droomwereld te scheppen.”