Robin Krikken staat in de keuken van restaurant Narline. 'Ik hoop in de toekomst een eigen restaurant te hebben' | Mijn vakantiebaan

De een spaart voor het rijbewijs, de ander voor een nieuwe telefoon. Van kwekerij tot fabriek, je vindt hen overal. En allemaal zijn ze even onmisbaar! Negen weken lang brengen we een kleine ode aan de vakantiewerker. Voor aflevering twee togen we naar Restaurant Narline in Zuidwolde.

Robin en Arnold Krikken in de keuken van Narline.

Robin en Arnold Krikken in de keuken van Narline. Foto: André Weima

„Toen ik in 3 vwo zat heb ik hier een maatschappelijke stage gedaan. Dat waren twee erg leuke dagen. Ik heb horeca altijd interessant gevonden en dacht direct: ‘Dit wil ik vaker doen, hier moet ik mijn bijbaantje van maken’.”, vertelt Robin Krikken (16), die momenteel bij restaurant Narline in de keuken werkt. „Narline is een leuk en gezellig bedrijf. Ze zijn hier serieus met hun werk bezig, maar er is zeker ruimte voor plezier en een grapje.”

Liefde voor horecavak

Ook bedrijfsleider Arnold Krikken (39), de oom van Robin, ziet de liefde voor het horecavak duidelijk terug bij de kokshulp. „Robin is ontzettend gepassioneerd over het vak. Hij snapt hoe het hele proces in zijn werk gaat, vanaf het moment van bestellen tot het meegeven van het gerecht. Hij is slim, kan goed communiceren en hij weet wat hard werken is.”

Hard werken doet Robin maar al te graag. „In de middag doe ik de mise en place, de voorbereiding. Dat betekent groenten snijden en crèmes maken bijvoorbeeld, zodat het ’s avonds soepel verloopt in de keuken. Dan help ik met de voorgerechten en de desserts.”

Het liefst heeft Robin het lekker druk. Een beetje stress deert hem niet. „Ik vind het fijn om constant bezig te zijn. Om een paar uur te ‘rammen’. Stress hoort daar bij. Daar moet je tegen kunnen.”

Stoppen met vwo, opleiding tot kok

Robin werkt zelfs zó graag in de keuken dat hij onlangs besloot zijn vwo-tas aan de wilgen te hangen en te gaan voor de opleiding tot zelfstandig werkend kok, waar hij in september mee zal starten. Een goede keus, volgens zijn trotse oom.

Arnold: „Hij wordt hier gelukkig van. Hij is altijd vrolijk en enthousiast in de keuken en hij is getalenteerd. Hij neemt nu al regelmatig recepten mee naar huis om ze zelf uit te proberen.” „Klopt,” zegt Robin. „Ik wil zoveel mogelijk nieuwe dingen maken en proberen.”

De jonge kok in spé verheugt zich op een carrière als culinair chef. „Ik hoop in de toekomst een eigen restaurant te hebben. Ik ga voor de klassieke Franse keuken, met ‘een beetje Robin’ erin.”

Is er dan helemaal niets aan het koksvak waar Robin een hekel aan heeft? „Nou ja, schoonmaken is niet altijd leuk. Maar daar kun je niet omheen. Je wilt toch de andere dag graag weer in een schone keuken staan.”