Robin Krikken uit Hoogeveen wint vakwedstrijd en kan met opgeheven hoofd terug naar leerbedrijf Narline

De deelnemende studenten. Foto: Aangeleverde foto

In de leskeuken van Drenthe College Meppel werd dinsdag 4 oktober tussen vier studenten van Drenthe College uit Assen, Emmen en Meppel gestreden om een ticket voor de kwalificatiewedstrijd van Skills Heroes; de vakwedstrijden voor mbo. Robin Krikken kon er niet goed van slapen, gerechten spookten door zijn hoofd. De slapeloze nacht werd beloond, want hij ging er met de winst vandoor. Volgens de vakjury waren zijn gerechten de beste.

Uit handen van regiodirecteur Silvester Koehoorn nam de 17-jarige Robin, woonachtig in Hoogeveen, een beker, bon en certificaat in ontvangst. Hij glundert na de woorden van de vakjury. De souschef van Fletcher in Emmen roemt hem om zijn hoge niveau. “Vooral jouw dessert viel in de smaak.” Docent Bert Staal vervolgt: “Jouw snijtechnieken, manier van presenteren, smaak en opmaak zijn top. Wat ik proef klopt met wat ik zie.”

De opdracht

De studenten kregen twee uur de tijd om een lunch bestaande uit soep, maaltijdsalade en dessert voor twee personen te bereiden. Dat was even spannend, want de studenten wisten tot aan de wedstrijddag niet met welke ingrediënten ze mochten werken. Robin: “Ik heb een soep van pompoen-compote met onder andere sinaasappel, gember en geroosterde pompoenpitten gemaakt. Ook heb ik olie van ras el hanout gebruikt. Als maaltijdsalade heb ik voor een oosterse noedelsalade met gerookte kip en groenten van het seizoen gekozen. Het dessert is een mousse van kokosmelk, roze peper en gekarameliseerde ananas met een sabayon van rum geworden.”

Hoge score

Met een score van 87% liet hij de nummer 2, Milan Adriaansen van Drenthe College Emmen, achter zich. Robin: “Ik heb vannacht weinig geslapen. Allerlei lekkere gerechten maalden door mijn hoofd. Ik ben blij dat ik heb gewonnen, want eerlijk gezegd kan ik niet zo goed tegen mijn verlies. Ook kan ik nu met opgeheven hoofd terug naar mijn leerbedrijf Narline. Mijn begeleider Marco Kloeze is een keer tweede geworden op het Nederlands Kampioenschap voor koks.”

Op naar Zeeland

Robin mag Drenthe College vertegenwoordigen tijden de kwalificatiewedstrijd van Skills Heroes. Deze wedstrijd wordt gehouden bij ROC Scalda in Zeeland. Hij neemt het dan op tegen de beste koks in opleiding uit het hele land.

Nieuws

menu