Roeffie Morssink (94) uit Ruinerwold is Jubileumvrouw van Drenthe van de Vrouwen van Nu

De 94-jarige Roeffie Morssink uit Ruinerwold is dinsdag benoemd tot Jubileumvrouw van Drenthe. Dat gebeurde in theater Orpheus in Apeldoorn bij de viering van het 90-jarig bestaan van de Vrouwen van Nu in Nederland. De bijzonder kwieke Roeffie Morssink werd compleet verrast, zeker toen ze aan tafel naast Prinses Beatrix plaats mocht nemen.

De 94-jarige Roeffie Morssink werd donderdagmiddag nogmaals gehuldigd in eigen huis door twee bestuursleden, links Willie Wiltinge en rechts Alida Rooze.

De 94-jarige Roeffie Morssink werd donderdagmiddag nogmaals gehuldigd in eigen huis door twee bestuursleden, links Willie Wiltinge en rechts Alida Rooze. Foto: Artizzl Media / Peter Nefkens

„Het is bar en boos, je weet echt niet wat je overkomt”, blikt Roeffie Morssink twee dagen later terug op die bijzondere dag in Apeldoorn. In eigen huis werd ze nog eens een keer in het zonnetje gezet door de afdeling Ruinerwold van de Vrouwen van Nu, waarvan ze al 72 jaar lid is. „Het was een mooie dag, ik heb er enorm van genoten.”

Het bestuur van de afdeling droeg hun oudste lid voor deze titel voor bij de provinciale afdeling. „Drenthe telt 68 afdelingen en er werden uiteindelijk drie dames door het provinciaal bestuur genomineerd voor de titel Jubileumvrouw van Drenthe”, vertelt voorzitter Alida Rooze van de afdeling Ruinerwold. In Apeldoorn werden de winnaars van tien provincies bekendgemaakt, Limburg en Utrecht hebben namelijk geen afdeling Vrouwen van Nu.

Als VIP behandeld

Roeffie werd samen met haar dochter Geke Pinxterhuis, die mee mocht als begeleider, met een taxi van huis opgehaald en de rest van de dag als VIP behandeld. In het theater zat ze op de eerste rij, met nog ongeveer 680 aanwezige Vrouwen van Nu om haar heen. Er was een dagvullend programma samengesteld, met onder meer de ontmoeting met Prinses Beatrix. „De prinses keek aan tafel op een gegeven moment om zich heen en zei dat ze had begrepen dat er ook een dame van 94 aanwezig moest zijn. Ik heb haar toen maar even verteld dat die naast haar zat”, lacht Roeffie nu. Er ontspon zich een geanimeerd gesprek, ook met de andere dames om de tafel. „Het was heel gezellig, de prinses was erg aardig, heel gewoon eigenlijk. Ze heeft zelf ook van alles verteld, over haar kleinkinderen bijvoorbeeld.”

Huzarensalade op tafel

Alle tien provinciale winnaar werden door de Pauwergirls toegezongen, waarbij deze cabaretdames ook persoonlijke wetenswaardigheden over Roeffie bezongen. Dat ging onder meer over alle cursussen die Roeffie bij de Vrouwen van Nu, voorheen Boerinnenbond en Bond van Platelandsvrouwen, had gevolgd. „Kwam er ineens huzarensalade bij ons op tafel, dat hadden wij nog nooit gehad. Had mijn moeder geleerd tijdens een cursus”, herinnert dochter Geke zich nog. „De cursussen waren altijd het leukste, maar ook de uitwisselingen vergeet ik nooit. Daar hebben we vrienden voor het leven aan overgehouden”, zegt Roeffie. Daarbij zijn de sociale contacten van groot belang.

Koffie met een Roeffie

Donderdagmiddag werd in Huize Morssink ‘koffie met een Roeffie’ geserveerd door Petra Hessels van museumboerderij De Karstenhoeve. Roeffie is daar 25 jaar vrijwilligster geweest en introduceerde een speciale koek met onder andere chocolade en noten: die kreeg al snel de naam Roeffie . „En ook al is ze geen vrijwilligster meer, haar naam gaat nog vaak over de tong in de museumboerderij, want we serveren de Roeffie nog steeds.” Behalve de Roeffie zelf, hoort er een kopje koffie, een plakje perencake met slagroom én een glaasje perenlikeur bij.