Roelof Luten uit Ruinen, vader van in 1993 vermoorde Andrea, plotseling overleden in Hongarije

Roelof Luten (midden) bij de Muur tegen Geweld in 2018, waar dochter Andrea ook een plekje op heeft.

Roelof Luten (midden) bij de Muur tegen Geweld in 2018, waar dochter Andrea ook een plekje op heeft. Archieffoto: Wilbert Bijzitter

Roelof Luten is vrijdag 19 mei plotseling overleden op zijn landgoed in Hongarije. Hij is 72 jaar geworden.

Luten was samen met zijn vrouw Lammi jarenlang uitbater van café De Dorpsherberg, dat in Ruinen in de volksmond ‘De Lute’ werd genoemd. In 1993 werd zijn dochter Andrea gewurgd gevonden in het bos, een misdaad die pas in 2010 werd opgelost.

In de jarenlange zoektocht naar de dader kwamen Roelof en Lammi regelmatig in het nieuws, maar Roelof was geen man die op de voorgrond trad, Lammi deed steevast het woord. In 2009 verhuisden ze naar Hongarije, waar ze een nieuw bestaan opbouwden in Csemö.

Condoleance in het dorp

Het wonen in Hongarije gaf Roelof en Lammi in meerdere opzichten rust. „In de regio Ruinen kennen ze ons allemaal, van Meppel tot Ruinen. Wij zijn hier altijd eerst de ouders van Andrea. In Hongarije is dat andersom, daar zijn we Roelof en Lammi Luten”, zei Lammi enkele jaren geleden in een interview in de Meppeler Courant.

Het doel is dat Roelof terug komt naar Ruinen en het streven is dat ook de condoleance in het dorp plaatsvindt, zo is te lezen op de Facebooksite van Ruinen alert . Wanneer dit gebeurt is nog niet bekend.