Rolstoelbus voor Mik van Eijck uit Zuidwolde kan besteld worden, actiedag levert ruim 14.000 euro op

Met een bedrag van liefst 14.272,06 euro heeft de actie om een rolstoelbus voor Mik van Eijck te kunnen kopen, tot grote tevredenheid geleid bij organisator Lidy Klein. De ouders van Mik hadden nog maar zo’n vijf mille van de beoogde 40.000 euro nodig om de rolstoelbus te kunnen aanschaffen, maar na een telefoontje van een anonieme persoon kan de bus worden besteld. Deze persoon vult het ontbrekende bedrag namelijk aan.

Er werd de hele dag hard gereden op de spinningfietsen en hometrainers, alles voor Mik.

Er werd de hele dag hard gereden op de spinningfietsen en hometrainers, alles voor Mik. Foto: Artizzl Media / Peter Nefkens

„Dit is echt geweldig”, reageert moeder Jolijn Voppen, kort nadat ze zelf in een half uur liefst 26 kilometer op de spinningfiets heeft afgelegd. „Ik heb vorige week voor het eerst weer spinning gedaan na mijn zwangerschap, al heb ik wel veel gewandeld”, legt ze uit met de bijna vier maanden oude Loïs aan de fles.

Spinning en fitness

Jolijn is instructrice bij Bewegings- en Zonnestudio Zuidwolde van Lidy Klein. Hier geeft Jolijn les in spinning en fitness, maar ze valt ook in bij andere lessen. Lidy is zeer begaan met de situatie bij de familie Van Eijck. „We hebben met twee eerdere acties al 21.000 euro opgehaald, Lidy wilde deze dag graag opzetten en dat is natuurlijk prachtig”, laat Jolijn weten.

Sportieve acties

Deze dag, dat was zaterdag een dag vol activiteiten rond de studio van Lidy. „We doen dit samen met de twee andere bedrijven die bij ons in zitten, kapsalon Esmay en Paramedics Zuidwolde. Wij hebben veel ruimte voor deze dag, met dank aan de buren, en we hebben enorm veel hulp gehad”, kijkt Lidy terug, kort nadat zij naast Jolijn hetzelfde halve uur op de spinningfiets ruim 20 kilometer heeft doorgetrapt.

Niet alleen waren er sportieve acties, naast spinning tevens wandelen en hardlopen, ook stonden er vele kraampjes waar versnaperingen en leuke hebbedingetjes te krijgen waren. De brandweer van Zuidwolde was met flink wat materieel uitgerukt, met hulp van de jeugdbrandweer uit Meppel en Hoogeveen, en er was een springkussen. „Het liep de hele dag lekker door en de sfeer was geweldig”, zag de initiatiefneemster.

Een prachtig bedrag

De persoon om wie het gaat, de 4-jarige Mik, opende het festijn ’s morgens met Lidy en de peuters van zijn groep van IKC Het Groene Hart. Aan het eind van de dag poseerde de jongen trots met de cheque, waar een prachtig bedrag op stond. Mik heeft spierziekte SMA-2, waardoor hij geen spierkracht in zijn benen heeft en dus niet kan staan of lopen. Dat Mik het medicijn Spinraza krijgt, geeft hem veel meer kans om ook gewoon oud te worden. „Zonder Spinraza is de levensverwachting ergens tussen de 10 en 40 jaar”, schetst moeder Jolijn.

Met een rolstoelbus kan de jongen veilig vervoerd worden. „Met Mik gaat het goed, we zien dat zijn spierkracht vooruit gaat, al is staan of lopen niet aan de orde.” Eelke en Jolijn weten al dat dochter Loïs de erfelijke spierziekte niet heeft. „Eelke en ik zijn allebei drager van deze ziekte, in mijn familie zijn meerdere dragers. Als je allebei drager bent van het gen, is de kans 25 procent dat jouw kind SMA-2 krijgt”, legt Jolijn uit. Dat Eelke en zij allebei drager zijn, is een bizar toeval.

De actie is nog niet helemaal afgelopen, want er kan deze maand nog een bijdrage worden geleverd via het speciale bankrekeningnummer voor Mik: NL16 RABO 0351 6709 39 o.v.v L.H.R. Klein-Veldhoen / donatie Mik en je eigen naam.