Rouveen heeft een eigen oorlogsmonument, ter ere van hen die vielen voor onze vrijheid

Rouveen heeft een oorlogsmonument ter ere van hen die vielen in de Tweede Wereldoorlog. Het object, gemaakt door Staphorster Henk Smit, werd vrijdagavond onthuld door bekende Rouvener Gerrit Stegeman (88).

Gerrit Stegeman bij het splinternieuwe oorlogsmonument dat hij onthulde.

Gerrit Stegeman bij het splinternieuwe oorlogsmonument dat hij onthulde. Yorben de Lange

Het monument bestaat uit een deel (replica) van een vliegtuigpropeller, een bronzen legerkist en een helm van een Nederlandse militair, ook van metaal. Dat alles op een gemetselde sokkel met daarop de tekst: ‘Vrijheid: koester het, vier het en geef het door. 1945-2020, 75 jaar bevrijding. Voor hen die vielen ’. Een groep dorpelingen, onder leiding van de Oranjevereniging Rouveen, zorgde dat het monument er kwam.

De onthulling zou eigenlijk vorig jaar al plaatsvinden, maar door corona viel alles in het water. Rouveen sluit een bijzondere week van herdenken af. Vorige week vrijdagavond opende een pop up-oorlogsmuseum met daarin allerlei objecten uit de oorlog en uit Rouveen. Het Bevrijdingsvuur uit Wageningen brandde een week lang in Rouveen. De Oranjevereniging is uiterst tevreden over het aantal bezoekers.

‘Duutsers’

In het museum, dat zaterdagavond sloot, was ook een filmzaal. Daar kon iedereen de 75 minuten durende documentaire ‘Duutsers’ zien. Documentairemaker Geertjan Lassche (45) uit Rouveen interviewde negen hoogbejaarde dorpsgenoten om met deze laatste ooggetuigen terug te gaan naar die tijd. Alles in het dialect.

Engbert Buitenhuis, Jantje Brakke, Hendrik de Haan, Jentje Harink, Rensje Hoeve, Griet Petter, Gerrit Stegeman, Harm Withaar en Hendrik en Trijntje de Witte, allen tachtigers en negentigers, verhalen over de oorlog in hun dorp. Conclusie: er waren incidenten, zoals de moord op boer Klaas Pielman die weigerde zijn fiets af te geven en er kwam een vliegtuig naar beneden, maar Rouveen kwam redelijk ongeschonden de oorlog door. In tegenstelling tot het naburige Staphorst waar de bevolking flinke offers bracht. De boeren moesten werken en het werk ging ook onder de bezetting gewoon door. Pas het laatste halfjaar werd het wat streng en grimmig.

De Oranjevereniging wil nog dit jaar meerdere filmmiddagen en - avonden houden, waarop nog veel meer Rouveners de interview-documentaire kunnen zien.

Gerrit Stegeman, die ook een rol speelt in de documentaire, mocht vrijdagavond het oorlogsmonument op het Kerkplein onthullen. De bekende dorpeling, kenner van de historie en eigenaar van Stegeman’s Textiel, een winkel in onder andere stoffen voor de klederdracht, vond dat een eer.

Monument

Kraanmachinist Henk Smit uit Staphorst (57) realiseerde het monument in Rouveen. Hij is al jaren bezig met de Tweede Wereldoorlog. Smit realiseerde op eigen initiatief en op eigen kosten al drie andere monumenten voor omgekomen luchtmachtmilitairen in de gemeente Staphorst. Gewoon, omdat ze het verdienen.

In 2016 verrees er een steen voor de Amerikaan Joe Joe Huntley Marlowe aan de Klaas Kloosterweg-West en drie jaar geleden kwam er een steen voor de vijf doden die op 6 maart 1944 vielen aan de Zwarteveenweg toen een B-17 bommenwerper hier neerstortte. Vorig jaar bouwde hij een monument aan de Van Wijngaardenstraat in IJhorst voor Newport Tinley, Benjamin Pick, Charles Howard, Bernard Nixon, Henry Taylor en Cyril Hayes. In de nacht van 22 op 23 december 1942 smakte hun Halifax-bommenwerper bij IJhorst tegen de grond. Hij is nog niet klaar. “Er komen nog meer monumenten in de gemeente Staphorst.”