Rouveense huisarts wil patiënten stiekem thuis vaccineren tegen corona om zo het oordeel uit de gemeenschap te omzeilen

Huisarts Ali Reza Pezeshki Nia van de huisartsenpraktijk in Rouveen. Foto: Eelco Kuiken

Huisarts Ali Reza Pezeshki Nia van de huisartsenpraktijk in Rouveen zegt desnoods zijn patiënten te vaccineren, zonder registratie en als het moet thuis om ze zo buiten het oog van de gemeenschap en zonder het gebruik van hun BSN-nummer om te vaccineren tegen corona.

Hij doet zijn uitspraak zaterdagochtend in de Volkskrant. „Ik heb patiënten die zich wel willen laten prikken, maar doodsbang zijn voor het oordeel van de gemeenschap.” De mensen zijn dan officieel niet gevaccineerd, maar in de praktijk wel. In 1971, tijdens de beruchte polio-epidemie in Staphorst, werden kinderen ook stiekem van een vaccin voorzien.

De arts bevestigt zijn woorden desgevraagd tegenover deze krant. „Ik val wel over het woord stiekem. Alsof het iets is wat niet mag en ik toch doe. Dat is niet zo. Het gaat om mensen die wel gevaccineerd willen worden, maar dit niet willen laten registreren via hun BSN-nummer. „Als patiënten het op deze wijze willen, dan respecteer ik die keuze. De wens is er. Ik heb het overigens nog niet gedaan. Ik weet ook niet of het zonder registratie wel mag. Dat zoek ik nu uit. De wens van mijn patiënten staat altijd voorop.”

Nia stoort zich al veel langer aan het taboe en het zwijgen over veel zaken in Staphorst en Rouveen. De arts die een praktijk heeft met 3300 patiënten, luidde al eerder de noodklok over het gebruik van lachgas. Jongeren in Staphorst en Rouveen gebruiken het veelvuldig, maar iedereen zwijgt erover. Nia krijgt de jongeren op zijn spreekuur. Er kan blijvende schade optreden.

In deze krant zei Nia twee weken geleden al. „Er is maar één oplossing: vaccineren. Mensen hanteren een foute logica. Ze zeggen: als ik corona heb gehad, hoef ik maar één prik of geen prik, maar dat is flauwekul. Mensen zijn bang voor de verkeerde dingen. Ze zijn bang voor het vaccin, maar ze moeten bang zijn voor corona. Mensen die geen vaccin willen, moeten goed snappen dat ze zichzelf en anderen in gevaar brengen. Dat je op de stoel van God zit als je een prik neemt, daar ben ik het niet mee eens. God heeft de mens hersens gegeven om goed na te denken. Daardoor kwam er een vaccin en daarom moet je dat nemen om niet ziek te worden en anderen niet ziek te maken.”

Lokale lockdowns

Burgemeester Jan ten Kate van de gemeente Staphorst hoopt dat de maatregelen die tot nu toe genomen zijn om de corona-uitbraak in Staphorst de kop in te drukken, werken en dat verdergaande maatregelen voorkomen kunnen worden. Dat laat Ten Kate vanochtend weten. Hij reageert hiermee op de woorden van Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ). „Nu het aantal coronabesmettingen hard oploopt, kan het instellen van lockdowns op lokaal niveau nodig zijn. Dat zegt Kuipers in het Algemeen Dagblad

Staphorst wordt daarbij als voorbeeld genoemd. „We hebben onze inwoners opgeroepen om voorzichtig te zijn en elkaar de ruimte te geven, bij de geringste klachten te gaan testen en de adviezen van de GGD op te volgen. We hopen en vertrouwen erop dat iedereen zijn of haar verantwoordelijkheid neemt. Lokaal hebben we ook extra voorzieningen getroffen zoals een pop-up testlocatie van de GGD en vaccineren door en bij huisartsen”, zegt burgemeester Ten Kate. „We zijn voortdurend in overleg met de Veiligheidsregio en de GGD.”

Het Veiligheidsberaad, de landelijke samenwerking tussen verschillende veiligheidsregio’s ziet overigens niets in lokale maatregelen om de hausse aan besmettingen, zoals in Staphorst, te bestrijden.

Prikken bij huisarts

Aanstaande dinsdag kunnen burgers uit de gemeente Staphorst zich weer laten vaccineren bij de huisartsenpraktijk in het Medisch Centrum Staphorst aan de Van Andelweg. Dit kan tussen 16.00 en 20.00 uur. Een afspraak maken is niet nodig. Afgelopen dinsdag kwamen hier 129 mensen op af.


Nieuws

menu