Ruim 100 kinderen genoten van Bach’s Boerencantate in Dwingeloo en Havelte

Kinderen genoten in Havelte van de Boerencantate van Bach. Aangeleverde foto

Meer dan honderd leerlingen van de groepen 7 en 8 van de Ten Darperschoele uit Wapse, de Storkschool uit Dwingeloo en de Bosrank uit Havelte bezochten donderdag ‘De Boerencantate’ van Johann Sebastiaan Bach. Deze komische mini-opera werd speciaal voor hen uitgevoerd in Dorpshuis Over Entinghe in Dwingeloo en in Dorpshuis De Veldkei in Havelte.

De uitvoeringen werden georganiseerd door PodiumParel Westerveld, in samenwerking met Cultuurklik. Financieel werden de voorstellingen mogelijk gemaakt door subsidies van het Ondernemersfonds Westerveld, het Cultuurfonds Westerveld en Cultuurklik.

Vier professionele musici namen de kinderen mee naar de aardse genoegens van het boerenleven uit de 18e eeuw: sopraan Klaartje van Veldhoven, bariton Mattijs van de Woerd, klassiek accordeonist Renée Bekkers en celliste Doris Hochscheid. In het verhaal bespotten een boer en zijn vrouw al zingend de oneerlijke praktijken van een machtige belastingontvanger uit die tijd.

Hilariteit en herkenning

In deze intieme, Nederlandstalige uitvoering van de Boerencantate zat ook een knipoog naar het heden. Hilariteit en herkenning bij de kinderen als de boer zingend, snotterend en proestend een coronatest doet. De boerin en de boer oogstten, terwijl zij maar doorzongen, veel succes met de voorbereidingen van een denkbeeldige maaltijd. De blaadjes peterselie werden door de kinderen enthousiast ontvangen.

De voorstelling was voor de leerlingen een heel toegankelijke ervaring met klassieke muziek op hoog niveau. De musici die deze cantate uitvoerden hebben alle vier op veel nationale en internationale podia gespeeld. In de zomer van 2021 is deze cantate door dezelfde musici voor het algemene publiek uitgevoerd op twee Westerveldse boerenerven: in Wapserveen en in Eemster.

PodiumParel Westerveld is een nieuwe organisatie, die het reeds bestaande culturele aanbod in Westerveld wil verbreden. Zij richt zich vooral op muzikale, theatrale en literaire activiteiten. Voor meer informatie: podiumparel.nl en voor contact: info@podiumparel.nl.

Nieuws

menu