Ruim 530 scouts gaan avontuurlijke uitdaging tegemoet dit paasweekend tijdens de HIT in Dwingeloo

Veel sportieve activiteiten tijdens de HIT.

Veel sportieve activiteiten tijdens de HIT. Foto: Lammert Aling

Ongeveer 530 scouts doen komend weekend mee aan de HIT in Dwingeloo, een van de grootste locaties van dit evenement.

Landelijk gezien bestaat de HIT uit meer dan zeventig verschillende kampen voor scouts van bijna alle leeftijden. Elk kamp is anders, heeft zijn eigen doelgroep en in totaal zijn er ruim 2400 deelnemers. Dwingeloo is al meer dan veertig jaar een van de grootste.

Ook dit paasweekend worden er weer uitdagende activiteiten gehouden voor ongeveer 530 deelnemers in Dwingeloo, zij worden daar ondersteund door zo’n 200 vrijwilligers. Van EHBO tot aan materiaaltransport en van een centrale keuken tot aan een eigen mediateam, maar ook de kampleiders van de maar liefst veertien verschillende kampen die Dwingeloo rijk is, er is overal aan gedacht.

Er zijn kampen voor de beginnende jonge scouts vanaf 6 jaar, maar er zijn ook kampen voor de doorgewinterde scouts. Naarmate de scouts ouders worden zijn ze net als in het dagelijkse leven steeds meer op zichzelf aangewezen en komen er ook weer nieuwe uitdagingen op hun pad.

Een aantal kampen vindt plaats op het Labelterrein van Scouting Nederland in Dwingeloo, andere kampen verplaatsen zich zwervend tijdens het weekend door de provincie. De routes lopen zoveel mogelijk door de prachtige natuur die Drenthe te bieden heeft. Scouts kunnen in een groepje of individueel deelnemen aan verschillende kampen van de HIT.

Vrije Zwerfhike

Expeditie Dwingeloo heeft wel iets weg van het bekende TV-programma Expeditie Robinson. Bij de Triathike leggen de scouts een afstand te voet, met een kano en op de fiets af. En bij de Vrije Zwerfhike wordt de af te leggen afstand en route volledige bepaald door de deelnemers zelf. Ook de overnachtingsplaatsen moeten ze zelf regelen.

Bij een aantal kampen kookt iedere deelnemer voor zichzelf, sommige kampen genieten van de maaltijden van de centrale keuken en voor de kleine culinaire kunsten is er een speciaal kokkamp.