Run op koolzaadolie van Geert Lindenhols uit Zuidwolde, maar vaste klanten gaan voor

Geert Lindenhols met zijn producten uit de korte voedselketen. Eén van de doelen voor het transitiefonds. Archieffoto: Artizzl Media / Peter Nefkens

Het grote tekort aan zonnebloemolie levert extra drukte op voor Geert Lindenhols uit Zuidwolde. De man die onder Geerts Best verschillende eigen producten verkoopt, heeft de vraag naar zijn koolzaadolie fors zien toenemen. „Er willen nu ineens zoveel bedrijven koolzaadolie van me kopen, maar ik laat mijn vaste klanten voorgaan.

Hij heeft al meerdere verzoeken gehad, ook van grote bedrijven. Door de oorlog in Oekraïne, onder meer de grootste exporteur van zonnebloemolie, is er een groot tekort ontstaan in Nederland. „Wij blijven leveren aan de ongeveer 160 plattelandswinkels en delicatessenshops in ons land. We leveren ook olie voor het maken van vegetarische snacks. Ik had die klant op een ochtend voor acht uur aan de telefoon, twee uur later reed zijn vrachtwagen al voor om 5000 liter koolzaadolie op te halen. Anders stond zijn lijn stil.”

Lindenhols leverde ook al duizend zakjes pasta, deels van veldbonenmeel gemaakt, aan vluchtelingen en er gingen twee olie-ombouwsetjes voor tractoren naar Oekraïne zelf. „En door de oorlog zijn flessen voor olie alsmede pallets ook al op de bon. Ik had in mijn loopbaan niet verwacht dat ik dit allemaal nog zou meemaken.”

Nieuws

menu