'Samen muziek maken, swingen en zingen, eropuit, je mening vrij mogen uiten, shalom' | Dagboek van Peter Sminia altsaxofonist Swingband Havelte

Peter Sminia

Peter Sminia Foto: Wilbert Bijzitter

Inwoners uit de regio geven een inkijkje in hun dagelijks leven in de vorm van een dagboek. Wat doen zij, wat houdt hen bezig? Deze week is dat altsaxofonist Peter Sminia van Swingband Havelte.

De Swingband organiseerde samen met Historische Vereniging Havelte een driedelig programma ‘In Vrije Vlucht’ in het kader van meer dan 75 jaar vrijheid. Het evenement vond plaats op zondagmiddag 16 april en bestond uit een concert door Ensemble Somme Noord en kinderkoor Singkids in de Clemenskerk te Havelte, een presentatie van de Historische Vereniging in Oer en een optreden van de Swingband Havelte bij de Schaapskooi op het Holtingerveld.

Vrijdag 14 april

Ik word wakker door het gekwetter van de vogels die rond ons huis vliegen. ‘In Vrije Vlucht’ scheert door mijn hoofd. Nog twee dagen en dan is het zover! De tijd vliegt: dit evenement zou al drie jaar geleden hebben moeten plaatsvinden. Covid-19 gooide roet in het eten. Zelfs herdenkingen rond 75 jaar bevrijding werden afgelast. Om het coronavirus niet de kans te geven zich in alle vrijheid te verspreiden, beperkten wij onze vrijheid. Hoe onrealistisch lijkt dit nog steeds. Nu, drie jaar later, kan het dan toch en hoe! In september afgelopen jaar werd de draad weer opgepakt. Om terug te denken aan het jaar 1943, 80 jaar geleden, toen de Duitse bezetter begon met de aanleg van vliegveld Fliegerhorst Havelte. En te vieren dat we al meer dan 75 jaar in vrijheid leven. De vrijheid vieren! Dan denk ik aan: samen muziek maken, swingen en zingen, eropuit, je mening vrij mogen uiten, shalom en zoveel meer!

Zaterdag 15 april

Opluchting. De regenperiode lijkt voorbij, maar de wind is nog fris. Optreden onder zeildoek, spelen met koude vingers voor een publiek verscholen onder paraplu’s, of toch maar plan B activeren? Niet nodig, hoera! Want de weersverwachting is veelbelovend. 12.12 uur: Erika, voorzitter van de band appt: we spelen buiten als gepland!

Ik denk terug aan de generale repetitie van afgelopen maandag. Tja. Af een toe een inzet gemist. Was ik nu te vroeg of waren mijn medesaxofonisten een halve tel te laat? En de harmonie, de stemming? (van de instrumenten wel te verstaan, want verder was iedereen opgewekt). Beide zangeressen, Nynke Gijsen en Nine Roest, maakten veel goed.

Zondag 16 april

Rood omcirkeld in mijn agenda. Om 12.30 uur ben ik in de Clemenskerk. Er is koffie. Het Ensemble Somme Noord, bestaande uit professionele en ervaren amateurmusici onder leiding van Hildo Flierman, heeft nog gerepeteerd. Om 13.00 uur zet het ensemble in met het indrukwekkende monumentale werk Different Trains van de Joods-Amerikaanse componist Steve Reich. Om stil van te worden. Er volgt een gevarieerd programma rond herdenken en de vrijheid vieren. Het concert wordt vrolijk afgesloten met What a Wonderful World van Louis Armstrong, gezongen door de enthousiaste Singkids en muzikaal begeleid door het ensemble.

Na dit gedenkwaardige concert ga ik richting Holtingerveld. De presentatie van de Historische vereniging over Havelte in de Tweede Wereldoorlog – voor een aandachtig publiek - heb ik helaas gemist. Bij de schaapskooi aangekomen staat alles gereed. Technische Marcel heeft het geluid al ingeregeld. Dirigent Hildo, de bandleden, het hele ‘team’ is er klaar voor. Muziekinstrumenten stemmen en om 15.00 uur de aftrap met het nummer Milestones – van wie anders dan Miles (Davis). Waarin ik een enigszins wilde, ongestructureerde saxofoonsolo speel, best passend denk ik dan maar. Aansluitend soleren Atse op gitaar en Sjaak, ook op de sax. American Patrol en Caravan uit de jaren ‘40 ontbreken natuurlijk niet, alsook Glenn Miller’s Moonlight Serenade met Myrthe op de klarinet. Ik zwaai even naar Monique. Zoon Jelle is met vrienden op pad. De zon breekt door. Wat een heerlijk nummer is Fields of Gold (Sting) toch! Ik verbeeld me wuivende korenvelden, goud overgoten door de zon en hoor de gouden stemmen van gastsolistes Nine en Nynke. Vrijheid! Last but not Least spelen we: What a Wonderful World !

Maandag 17 april

The day after. Terugkijkend: ‘In Vrije Vlucht’ was geslaagd. Deze maandagavond geen bandrepetitie maar de ALV, de Algemene LedenVergadering. Niet onbelangrijk, maar musiceren is wel zo leuk. We bespreken het reilen en zeilen van de band. De financiën, de muziekcommissie, een lekke trompet.

Dinsdag 18 april

De ALV speelt nog door mijn hoofd. Onze eerste trompetspeler gaat ons helaas verlaten. Yvette, die daarop de eerste partij blaast, bedoel ik dan. Bedankt voor al die jaren! Ook kunnen we nog versterking gebruiken van een pianist en een hele trombonesectie. Swing mee! Zie www.swingbandhavelte.nl

Woensdag 19 april

Wanneer is ons volgende optreden, zo vraag ik mij af? Ah, gevonden! Op een mooie Pinksterdag, 29 mei, Sluisdagen Dieverbrug. Zo’n ‘deadline’ is altijd weer goed om naar toe te werken, het houdt de band ‘scherp’!

Donderdag 20 april

What a Wonderful World. Mag ik tenslotte dit nog even kwijt: de saxofoon is een wonderful muziekinstrument! Het is een plezier daarop te spelen, en - dat begrijpt u inmiddels - vooral samen met alle muzikale vrienden van Swingband Havelte.