Samengestelde menwedstrijd meer dan paardenspektakel alleen: biketrial en klimwand maken programma compleet

Samengestelde menwedstrijd in Zuidwolde, vooral in de waterbak altijd spektakel.

Samengestelde menwedstrijd in Zuidwolde, vooral in de waterbak altijd spektakel. Foto: Artizzl Media / Peter Nefkens

Het buurtschap Steenbergen staat zaterdag en zondag in het teken van de mensport. Twee dagen achtereen verschijnen van 9.00 uur tot 17.00 uur honderd combinaties aan de start om deel te nemen aan de samengestelde menwedstrijd. Menvereniging Zuidwolde houdt deze wedstrijd jaarlijks op het mooie Steenbergen.


Daarnaast is er ook dit jaar weer een samenwerking met sportfunctionarissen van De Wolden. Zaterdag zijn er tussen 13.00 en 17.00 uur clinics biketrial Nederlands kampioen van Daan Boverhof uit Ansen, tevens staat er die dag een klimwand van acht meter hoog op het terrein. „Vorig jaar hadden we demonstraties boogschieten en golf en dat trok heel veel jeugd, daarom gaan we verder op dit vlak”, zegt organisator Jaap Krikken. Deelname is voor jong en oud gratis.

Meest spectaculair

Wat de paardensport betreft zijn zowel paarden als pony’s zijn als enkel, of meerspan aan het werk te zien. Zaterdag worden de dressuur- en de vaardigheidsproeven verreden. Zondag vindt het meest spectaculaire onderdeel plaats: het weg- en hindernisparcours waarbij vooral de waterhindernis veel publiek trekt.

Tijdens het dressuuronderdeel beoordeelt een jury de verrichtingen van menners en paarden als zij hun proeven rijden in de dressuurring. De dressuurproeven zijn vrijwel gelijk aan die onder het zadel gereden worden. Er worden figuren en overgangen gereden, de paarden moeten verzamelen en uitstrekken. De vaardigheidsproef is een beetje te vergelijken met de springsport. Het gaat hier om de stuurkunst van de menner. De paarden worden tussen de pionnen doorgestuurd waar balletjes op liggen. Vallen die eraf, dan levert dat strafpunten op.

Natuurlijke hindernissen

Tijdens het wegtraject op zondag wordt gereden met een gemiddelde snelheid van zo’n 13 kilometer per uur. Na een rustpauze van een half uur start de marathon. Op de route van zeven kilometer door het bos en over de brink komen de menners zes hindernissen tegen. De helft bestaat uit gebouwde, de andere helft uit natuurlijke hindernissen. De waterbak is hiervan elk jaar favoriet bij de toeschouwers.

De hindernissen liggen op tien tot honderd meter van elkaar af en zijn voor het publiek goed te zien, de bezoekers hoeven niet kilometers achter de combinaties aan te fietsen om ze in de hindernissen te volgen. De paarden zijn over het algemeen heel goed getraind maar alsnog wordt het welbevinden van de paarden tijdens de wedstrijd goed in de gaten gehouden. Een veearts controleert op meerdere momenten de conditie van de deelnemende paarden. Heeft een paard een te hoge hartslag, dan wordt een extra rustpauze ingelast of vindt uitsluiting plaats.

Bijzondere sfeer

De omgeving van het buurtschap Steenbergen met zijn monumentale boerderijen en eeuwenoude bomen zorgt voor een bijzondere sfeer tijdens het evenement. Voor de deelnemers en belangstellenden is het goed toeven op Steenbergen. Er is een kleine camping gebouwd voor de deelnemers en voor stalling voor de paarden is gezorgd. De samengestelde menwedstrijd wordt mede mogelijk gemaakt door de ruim honderd vrijwilligers, de landeigenaren die hun landerijen beschikbaar stellen en de sponsoren.