Sandra Pasman uit Nieuwleusen ziet duidelijk resultaat van haar vrijwilligerswerk in Roemenië

„Een meisje kon alleen nog maar hallo in het Roemeens tegen me zeggen. Nu, een jaar later kan ik al redelijk met haar communiceren en begrijpen we elkaar. Deze voortgang in haar ontwikkeling maakt me blij.”

Sandra Pasman.

Sandra Pasman. Foto: Frens Jansen

„Of een jongen die nu een zelfgeschreven kaart voor zijn moeder heeft gemaakt.” Sandra Pasman vertrok op 22 maart 2021 naar Roemenië om kinderen te helpen. Ze vertelt enthousiast in haar ouderlijk huis in Nieuwleusen over haar leven en ervaringen als vrijwilligster in Medgidia en Valeni, twee plaatsen in Roemenië, waar ze samen met het zendelingen echtpaar Ovidu en Ana Ionica en andere Roemeense vrijwilligers Turkse- en Romakinderen helpt om de Roemeense taal te leren.

Ook rekenen, taal, vertellen over het christelijk geloof en, niet onbelangrijk, kinderen iets te eten geven staan op het programma. „Ook hebben we steeds een speciaal onderwerp, de laatste was ‘de omgeving’. We hebben samen met de kinderen veel rommel en afval opgeruimd.”

Werkzaamheden

Haar belangrijkste taak is de kinderen die thuis altijd Turks spreken Roemeens te leren. Op de school van de kinderen is dat de voertaal. De kinderen wonen in armoedige omstandigheden. Verder gaan niet alle kinderen naar school. „Ik vraag me ook af of ze daar wel iets leren want de taal is een grote barrière.”

Nieuws

menu