Schapenhouders nemen maatregelen tegen de wolf, maar helpt het? Ondanks waakezel en speciale rasters zes schapen aangevallen in Diever

Een van de twee waakezels van Geert-Jan en Stefan Kok die de schapenkudde tegen de wolf moet beschermen. Foto: eigen foto.

In Diever zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag zes schapen aangevallen, waarschijnlijk door een wolf, ondanks speciale rasters en een waakezel. „Je doet alles wat ze vragen, toch komt die wolf dwars door de netten heen.”

Stefan (33) en Geert-Jan Kok (22) uit Diever hebben er flink de pest in. Twee schapen zijn gedood en vier raakten gewond. Aan de bijtwonden te zien, lijkt het door toedoen van een wolf. Zaterdag is door faunaorganisatie BIJ12 DNA afgenomen, dat moet uitwijzen of die aanname klopt.

De gebroeders Kok, die samen de schapenhouderij hebben, namen allerlei beschermingsmaatregelen tegen de wolven. Een speciaal raster met vijf draden aan de bosrand, een raster met vier draden aan de slootkant, wolfwerende netten van 1.20 meter hoog op de andere stukken. En als kers op de slagroomtaart: een waakezel die de kudde van negentig schapen moest beschermen.

‘Waar eindigt dit?’

Het mocht niet baten. De broers kwamen zaterdagochtend tot hun schrik een ravage tegen in het weiland. Geert-Jan: ,,Ik baal als een stekker. Je doet alles wat ze vragen. Dan denk je: wat kun je nou nog doen? Waar eindigt dit?”

Netten nog hoger maken? Dat wordt niet vergoed; en zou volgens de adviezen ook niet hoeven. Geert-Jan Kok overweegt om de voltage op de netten nog wat op te schroeven.

Waakezel waarschijnlijk wel van nut

Hoe het kan dat de waakezel de wolf niet eerder heeft weggejaagd, weet Geert-Jan niet. Wel lijkt het erop dat de ezel de schapenhouders voor kwader heeft behoed. ,,Eén dood schaap heeft verwondingen aan de nek. Daar was de wolf begonnen te eten, je kunt de ingewanden zien zitten. Hij is niet verder gegaan, waarschijnlijk omdat hij gestoord is.”

Wat Geert-Jan betreft worden de wolven echt problematisch. ,,Het wordt tijd dat de wolf hier weggaat en zijn beschermde status verdwijnt.”

Nieuws