School brengt een ode aan de Staphorster cultuur. Moeders en kinderen trekken de klederdracht aan

De Staphorster klederdracht verdwijnt langzaam. De Prins Mauritsschool in Staphorst wil meer aandacht voor de eigen cultuur. Woensdag kwamen moeders en veel kinderen daarom in de streekdracht naar school.

De groepsfoto mocht natuurlijk niet ontbreken.

De groepsfoto mocht natuurlijk niet ontbreken. Mauritsschool

Deze Staphorstdag op school werd een dag om de eigen taal en cultuur te stimuleren en te herwaarderen. De school denkt eraan hier een jaarlijks terugkerende activiteit van te maken.

Op Prinsjesdag trekken leerlingen van groep 8 van de de vijf Scholen met de Bijbel in Staphorst steevast de streekdracht aan om naar Den Haag te gaan. Ook als er een meester of juffrouw jarig is, komen sommige leerlingen in dracht op school.

Ouders dragen het Staphorster goed echter niet meer. Waarom proberen we niet één dag per jaar moeders en kinderen klederdracht te laten dragen? Deze vraag resulteerde op de reformatorische basisschool in de eerste Staphorstdag. Moeders stonden ook voor de klas om voor te lezen in het eigen dialect, wat de jeugd nog aardig bleek te beheersen.

„Bewonderenswaardig is de inzet van de ouders”, zegt leerkracht G.J. Westhoff. „Zij zorgden ervoor dat een groot deel van de schooljeugd, van jong tot oud, in de klederdracht op school kwam. Of al deze inspanning voor één maal is geweest? Wat de school betreft niet. Wanneer volgend jaar de week van Prinsjesdag weer aanbreekt, is een dag als deze zeker het herhalen waard, om klederdracht, taal en cultuur te stimuleren en te herwaarderen.”

Enige gemeente

Staphorst is de enige gemeente in Nederland waar nog een paar honderd vrouwen de klederdracht dagelijks dragen. Ze zijn allen boven de 50. Over een jaar of twintig is het voorbij. Het tij valt niet te keren, maar als school de aandacht vestigen op de eigen cultuur, dat kan wel.