Schooljeugd in de Wijk maakt kennis met beroepen: ‘Wat wil jij later worden?’

Immens populair was de politieauto met dienstdoende wijkagent dinsdagmiddag bij het speeddaten in de Wijk. Foto: Artizzl Media / Peter Nefkens

‘Worden wat je wil’, dat is het thema van de kinderboekenweek die nu volop aan de gang is. In de bibliotheek van de Wijk kwamen dinsdagmiddag dertig kinderen op het speeddaten met verschillende beroepsgroepen af.

Het leverde de basisschooljeugd niet alleen veel informatie op, maar leidde ook tot ontwapenende momenten. „Heeft u wel eens een boef “gevangen?”, luidde de vraag aan wijk- en jeugdagent Lieke Smit, die ze overigens positief kon beantwoorden.

Natuurlijk trok Smit met haar dienstauto en allerlei hulpmiddelen de meeste aandacht, maar ook de hovenier, kunstenares, computerdeskundige, kinderyogalerares en journalist konden hun informatie goed kwijt bij de jeugd. „Ik denk dat het een mooie middag is geweest”, concludeerde Jeanet Drent namens de bibliotheek. „Het leek ons goed passen bij het boekenweekthema om beroepen centraal te stellen. Dit is de eerste keer dat we speeddaten.”

Een prijsje mee naar huis

De kinderen gingen van de een naar de ander, ook omdat ze vragen moesten stellen aan de harde werkers. Alleen op die manier konden ze nog met een prijsje naar huis. Soms wilden ze alleen het antwoord op de vraag weten, maar er kwamen ook mooie gesprekken op gang met de jeugd uit verschillende groepen. Veel kinderen hadden nog geen idee wat ze later willen worden. Kunstenaar, juf, tandarts, burgemeester; beroepen die allemaal de revue passeerden. Gelach toen de journalist vertelde vroeger te hebben gedroomd van een bestaan als snoepmannetje. Mooi dat er nog dromen bestaan, ook al komen die lang niet altijd uit.

De bibliotheken in De Wolden spelen verder in op de Kinderboekenweek. Afgelopen zaterdag was er in Zuidwolde een workshop vloggen, waar ook goede belangstelling voor bestond. Op 30 oktober komt daar nog een boswachter een en ander vertellen, om daarna met natuurlijke materialen te gaan knutselen.

Nieuws

menu