Seinen staan op groen voor Oldtimerdag in Ruinerwold, maar Kar Ga Door Zuidwolde houdt het bij alleen toertochten

Het bestuur van de Oldtimerdag in Ruinerwold heeft definitief besloten een evenement te organiseren op zaterdag 21 augustus. „De laatste weken komen er alleen maar positieve geluiden naar buiten over corona, wij denken een normale Oldtimerdag te kunnen organiseren”, zegt voorzitter Edwin Weide.

De Oldtimerdag in Ruinerwold gaat sowieso door, mogelijk op een afgesloten terrein.

De Oldtimerdag in Ruinerwold gaat sowieso door, mogelijk op een afgesloten terrein. Artizzl Media / Peter Nefkens

„We werken echter ook een scenario uit om eventueel op een afgesloten terrein wat te doen, waarbij deelnemers en bezoekers geregistreerd moeten worden. We zijn daar al heel ver mee”, aldus de voorzitter.

Het nieuws over de Oldtimerdag Ruinerwold staat in schril contrast met de afgelastingen van het CH De Wolden in Veeningen en Kar Ga Door in Zuidwolde, al hebben die organisaties weer met andere overwegingen te maken. In Zuidwolde hadden ze voor Kar Ga Door drie coronadraaiboeken klaarliggen. „Een voor de markt, voor de toertochten en voor de oldtimers. We kregen echter van de gemeente de opmerking dat de vergunning de avond voor het evenement ingetrokken zou kunnen worden, mochten ze het te risicovol vinden”, zegt voorzitter Rutger Wemmenhove. „ De markt is het grootste risico, voor ons is het bijzonder ingewikkeld om zo’n groot evenement nu te organiseren.”

Toertocht door De Wolden

Na de mededeling dat de liefhebbers maar moeten uitkijken naar zaterdag 9 juli 2022, kwam er alsnog goed nieuws. Na lang beraad is besloten een toertocht door de gemeente te organiseren. Drie zelfs: eentje voor vrachtwagens en auto’s, eentje voor tractoren en eentje voor rijtuigen. Er kunnen maximaal zestig auto’s deelnemen, zestig tractoren en rijtuigen met een maximum van dertig aanspanningen.

Eerst verdeeldheid

Voor Edwin Weide en zijn bestuur van de stichting Oldtimerdag Ruinerwold gaat het er vooral om het gezonde verstand te gebruiken. „We vergaderen al sinds maart en er was eerst wat verdeeldheid in het bestuur. Wel of niet wat organiseren, maar ik vind dat we gewoon wat moeten doen, anders staan we straks met lege handen op 21 augustus. De Pulledagen in Hoogeveen gaan ook gewoon door en er mogen in juli festivals met 25.000 bezoekers georganiseerd worden. Dan zijn wij maar een evenementje”, vindt Weide.

Ze gaan er in Ruinerwold dus gewoon van uit dat een normale Oldtimerdag gehouden wordt. „Wij kunnen vrij snel veranderen van scenario mocht dat nodig zijn.” Mocht het alleen met registratie kunnen, dan zijn ze daar in Ruinerwold met wat extra werk ook wel op tijd klaar voor. „We hebben regelmatig contact met de gemeente en die staat ook positief tegenover doorgaan van de Oldtimerdag. En natuurlijk kan een vergunning op het laatste moment worden ingetrokken, maar wij gaan uit van het positieve.”

Financieel risico CH De Wolden

Waar in Zuidwolde de vroege datum een reden is om tot afgelasting van Kar Ga Door over te gaan, heeft het bestuur van paardensportevenement CH De Wolden te maken met grote financiële belangen. Corona maakt het volgens voorzitter Christiaan Hendriksen onmogelijk om een financieel gezond concours te organiseren gedurende acht dagen in juli. ‘Vooralsnog is een evenement van tweemaal vier dagen ook in juli nog niet toegestaan. Daarnaast is het de vraag of het, voor een financieel gezond concours, noodzakelijke aantal ruiters deel kan nemen’, meldt het bestuur teleurgesteld in een persbericht. Er zijn nu nog vele open einden die het op poten zetten van de zestiende editie van CH De Wolden in de weg staan.

„Zoals de zaken er nu voor staan, kunnen wij misschien tweemaal één dag organiseren, maar de kosten daarvoor kunnen wij niet ophoesten, temeer omdat wij onze sponsors niet kunnen bieden wat zij normaal wel voorgeschoteld zouden krijgen. Daardoor missen we inkomsten en door de geringere opbrengsten zien wij geen mogelijkheid een sluitende begroting te krijgen”, zo laat voorzitter Christiaan Hendriksen weten.

Pandemie op z’n retour

Het bestuur van CH De Wolden heeft lang gewacht met het nemen van dit besluit. Er werd gehoopt op veel ruimere regels nu de pandemie op zijn retour lijkt. Maar de Rijksoverheid heeft nog teveel beperkingen voor een groot evenement als CH De Wolden, waar jaarlijks meer dan duizend paarden aan de start komen. Het concours stond dit jaar geprogrammeerd van 15 tot en met 18 juli en van 22 tot en met 25 juli.