Shakespearetheater stevent op record af met De Koopman van Venetië

Dick van Veen speelt de Jood Shylock in 'De Koopman van Venetië'.

Dick van Veen speelt de Jood Shylock in 'De Koopman van Venetië'. Foto: Koen Timmerman

Het is nauwelijks voor te stellen, omdat het nog zo actueel en fris is, maar Shakespeare’s De Koopman Van Venetië is rond 1597 geschreven. Het stuk staat weliswaar bekend als een komedie, maar bevat ook veel tragische scènes. In Diever stevent de toneelvereniging met dit stuk op een record af. Alle 25.000 beschikbare kaarten lijken verkocht te worden.

Er zitten natuurlijk alle ingrediënten in die Shakespeare zo graag in veel van zijn komedies gebruikt; Italië, een schurk, verkledingen en, uiteraard, een innig verliefd stel. Het Shakespearetheater speelt De Koopman nu voor de vierde keer, maar dit seizoen voor het eerst in een volledig nieuwe vertaling van Jack Nieborg.

Al sinds 1946 wordt Shakespeare met veel succes in Diever gespeeld. Het 75-jarig bestaan van het openluchttheater werd vorig jaar gevierd. Bescheiden, want vanwege de verplichte minimale onderlinge afstand was de zaal noodgedwongen halfleeg, ook al voelde dat als halfvol. Dat dit jaar niet alleen de spelersgroep, maar ook het publiek er weer echt zin in heeft blijkt uit het feit dat op dit moment alle kaarten voor alle voorstellingen verkocht zijn. Wanneer alles volgens plan verloopt, trekt het Shakespearetheater dit seizoen een recordaantal van 25.000 bezoekers.

Huwelijkskandidaat

De jonge Venetiaan Bassanio heeft flink wat geld nodig om als huwelijkskandidaat kans te maken op de beeldschone Portia. Via een bevriende koopman leent hij geld van de woekeraar Shylock, op voorwaarde dat hij dit binnen drie maanden zal terugbetalen. Zo niet, dan is hij Shylock een pond van zijn eigen vlees schuldig. Het lukt Bassanio heel aardig om met het geleende geld indruk te maken op Portia, tot het bericht komt dat de schepen van de bevriende koopman op zee zijn vergaan. Op tijd terugbetalen is opeens niet meer mogelijk en Shylock eist zijn pond vlees op. Er is uiteindelijk heel wat list en bedrog voor nodig om deze tragische komedie met vrolijkheid te laten eindigen

Kaartverkoop: www.shakespearetheaterdiever.nl en via de ticket- en infolijn: 0521-594999. De speeldata zijn: 10, 12 (première), 13, 17, 19, 20, 24, 26, 27 en 31 augustus, 2, 3, 9, 10, 16 en 17 september. Aanvang 21.00 uur, of matinée 27 augustus om 14.30 uur.