Slachterij Plukon in Dedemsvaart kan door met bouw van aanvoerhal

Kippenslachterij Plukon in Dedemsvaart kan alvast beginnen met de bouw van een nieuwe aanvoerhal voor slachtkippen op bedrijventerrein Rollepaal-Noord. Dit bleek dinsdag bij de Raad van State.

Slachterij Plukon in Dedemsvaart kan door met bouw aanvoerhal.

Slachterij Plukon in Dedemsvaart kan door met bouw aanvoerhal. Foto: Pixabay.com

Plukon mag van de gemeente Hardenberg de slachtcapaciteit uitbreiden van 225.000 kippen per dag naar 360.000 per dag. Bewoners van de Rollepaal en Langewijk maken daar bezwaar tegen. Ze vroegen de Raad van State dinsdag om schorsing van het bestemmingsplan.

Nieuwe slachtlijnen

Dit verzoek trokken ze op de zitting echter in toen bleek dat Plukon de eerste zes maanden alleen maar aan het verbouwen is. De uitbreiding met nieuwe slachtlijnen, waar de omwonenden het meest voor vrezen, gebeurt pas als de ontvangsthal klaar is. Tegen die tijd heeft de Raad van State vermoedelijk de bodemprocedure tegen het bestemmingsplan Rollepaal, Langwijk afgehandeld. Volgens staatsraad Kees Borman is er weinig reden om te schorsen. Het verzoek werd daarop ingetrokken.

‘’We wilden in de eerste plaats voorkomen dat de Fahrenheitstraat die omringd is met oude bomen al meteen zou verdwijnen’, lichtten de buurtbewoners toe. Voorlopig gebeurt er niets met die straat en er worden ook nog geen bomen gekapt. De nieuwe hal is bedoeld voor vrachtwagens met kippen die nu rondjes rijden in het dorp totdat ze het terrein op kunnen.

Uitbreiding van slachterij tegenhouden

De omwonenden denken dat ze de uitbreiding van de slachterij uiteindelijk kunnen tegenhouden. Dat de hal er dan al staat is voor risico van de slachterij, bevestigde staatsraad Borman. Een van de omwonenden die niet met zijn naam in de krant wil is stellig. ‘Hoe kunnen ze de productie met zestig procent verhogen en dan beweren dat er niet meer geluid- en stankoverlast van komt. Dat kan toch niet’, zei hij. Volgens de gemeente is er echter geen toename van geur en geluid. Wanneer de bodemprocedure dient tegen het bestemmingsplan is nog niet bekend maar die zal nog enkele maanden op zich laten wachten.