Speel- en ijsboerderij De Drentse Koe in Ruinerwold bestaat 15 jaar, maar is nog niet uitgegroeid

Het was vijftien jaar geleden dat Lydia van der Linde besloot om boerenijs te verkopen, vers van de eigen boerderij. Een maïsdoolhof erbij leek haar ook wel handig, goed voor de ijsverkoop. Wat volgde, is bekend: de speel- en ijsboerderij De Drentse Koe is met duizenden bezoekers per jaar een begrip geworden in de wijde omgeving. En uitgegroeid zijn ze nog steeds niet, er komt nóg een speelhal bij..

Eigenaar Lydia van der Linde gaat voor in het net weer geopend maïsdoolhof.  Ze wordt op de voet gevolgd door Lisa en Loetje.

Eigenaar Lydia van der Linde gaat voor in het net weer geopend maïsdoolhof. Ze wordt op de voet gevolgd door Lisa en Loetje. Foto: Artizzl Media / Peter Nefkens

Vrijdagmiddag onderbrak wethouder Gerrie Hempen zelfs haar vakantie om het zestiende maïsdoolhof te openen, daarbij gadegeslagen door pretparkbewoners Lisa en Loetje en een groot aantal nieuwsgierige kinderen met ouders. De maïs was net hoog genoeg om kinderen te kunnen uitdagen de verschillende opdrachten uit te voeren en de weg te zoeken. Thema is oer-Drenthe, zodat de jeugd er ook nog wat van opsteekt.

Op gepaste afstand

Sinds de versoepelingen werden afgekondigd, stroomde De Drentse Koe weer rap vol met kinderen, waarvan de ouders op het omvangrijke terrein op gepaste afstand van elkaar kunnen zitten. Zo ook vrijdagmiddag, het begin van de zomervakantie voor de regio Noord en dus een perfect moment om het doolhof te openen. „Bij ons staat de maïs nog niet zo hoog”, verwees Gerrie Hempen naar haar woonplaats Echten. „Aan de zijkanten bij ons ook niet, maar middenin is het hoog genoeg, we hebben goed bemest en er is voldoende water gevallen”, reageert Lydia van der Linde. De maïs groeit bovendien nog wel even door, pas in het najaar gaat de hakselaar er door.

Ruimte voor peuters

Terwijl Lisa en mascotte Loetje de koe beginnen aan hun middagshow, vertelt Lydia over de plannen om nóg een hal te bouwen, aan de Ruinerwoldkant, waar dan nog meer binnenspeelmogelijkheden kunnen worden gerealiseerd. „We hebben niet zoveel te spelen voor peuters, dus dat willen we daar opbouwen. We willen daar ook weer een kelder inpassen, net als aan de overkant”, zegt de ondernemende ex-boerin, nu een soort van recreatietycoon, maar wel bescheiden. De bouwvergunning is aangevraagd en de procedure loopt. Uit ervaring weet Van der Linde dat het wel eens wat langer kan gaan duren.

Ook deze vrijdagmiddag is duidelijk dat De Drentse Koe een professionaliteitsslag heeft gemaakt. „Entertainment huren we nu ook in, we kunnen op een gegeven moment niet alles zelf doen”, weet ze uit ervaring. Na de show van Lisa en Loetje is er een gratis ijsje voor de kinderen. Daar begon het vijftien jaar geleden tenslotte allemaal mee.