Speeltuin blijft voorlopig dicht voor kinderen (enkele speeltoestellen zijn niet gecertificeerd)

Bijna een jaar geleden waren vrijwilligers al heel druk met het plaatsen van de beweeg- en speeltoestellen in de beweeg- en speeltuin op het gras naast het SJraar Coxpad in Diever. Marius Visser

Diever De onlangs aangelegde speeltuin op het grasveld naast het Sjraar Coxpad in Diever is nog niet eens officieel geopend, maar nu al niet meer te gebruiken door de kinderen. De gemeente heeft hekken rondom de speeltuin geplaatst. Een aantal speeltoestellen blijkt niet gecertificeerd te zien.

De speeltuin in het centrum van Diever maakt onderdeel uit van een burgerinitiatief dat ook verantwoordelijk is voor de aanleg van de naast de speeltuin gelegen beweegtuin voor ouderen. Beide initiatieven zijn tot stand gekomen met onder meer een subsidie uit de pot ‘maatschappelijke initiatieven’. Deze regeling van de gemeente Westerveld is bedoeld voor het ondersteunen van inwoners met maatschappelijke initiatieven. Doel is om inwoners uit te dagen om met deeën te komen en deze in samenwerking tot stand brengen.

In het kader van deze regeling kwam Jan Fondse met het idee om in Diever een ‘beweegtuin voor ouderen’ aan te leggen. En omdat er in Diever te weinig speelplaatsen voor kinderen zijn, combineerde hij zijn oorspronkelijke plan met een speelplaats voor kinderen in de leeftijd van 2 tot 13 jaar. Zo sneed volgens de inwoner van Diever, die ook hulp kreeg van de Rabobank en het fonds Bercoop, het mes aan twee kanten.

Zelfgemaakte speeltoestellen

Het plan is om de speel- en beweegtuin die al volop in gebruik is geweest, eind september officieel te openen. Of dat lukt, is maar de vraag. In de raadsvergadering voelde raadslid Alfred Schoenmaker gisteravond wethouder Henk Doeven aan de tand over de sluiting van de speeltuin.

Volgens de wethouder zijn er door de initiatiefnemers zelfgemaakte speeltoestellen geplaatst die niet gecertificeerd zijn door de NVWA, de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Het gaat om een speelheuvel met betonbuizen en enkele duikelrekjes, zo vertelde Doeven die zijn verhaal aanvulde met de opmerking dat de andere toestellen die er geplaatst zijn wel gekeurd zijn.

Verantwoordelijkheid

Om te voorkomen dat de gemeente verantwoordelijk gesteld wordt bij een ongeluk met de niet gecertificeerde speeltoestellen, zijn er nu hekken rondom de speelplaats geplaatst. Op de vraag wat nu te doen, had Doeven een pasklaar antwoord. „Op dit moment even helemaal niets. Ik heb overleg gehad met de initiatiefnemers van het burgerinitiatief en die vragen tijd om alles alsnog gekeurd te krijgen om op 30 september gewoon de opening te kunnen verrichten.”

Raadslid Schoenmaker die de zaak ter sprake had gebracht, was tevreden met de antwoorden van Doeven. Toch benadrukte hij nog we te hopen dat de hekken zo snel mogelijk weer worden weggehaald. „De beweegtuin en speeltuin werden tot nu toe namelijk zeer goed bezocht.”